Szombathelyi Képtár

Az 1985-ben megnyílt Szombathelyi Képtár 1995-ös önállósulásáig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, 2013 óta pedig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik. A 6000 tételt tartalmazó képzőművészeti gyűjtemény létrejötte dr. Gonda György munkájának köszönhető.
Az intézmény munkatársai időről időre újrarendezik a múzeum beszerzési korszakai szerint csoportosított állandó kiállítást, hiszen a három 500 négyzetméteres teremben és a kisebb kamarahelyiségekben csupán a kollekció töredéke mutatható meg.
A képtár 17–19. századi műveket is őriz, törzsanyaga azonban a 20. századból való. A gyűjtemény az intézmény megnyitása előtt, a nyolcvanas években gyarapodott a legintenzívebben; ebben az időszakban a szocialista realista alkotók és helyi művészek képei mellett a modern irányzatokhoz jobban kötődő szentendrei iskolát képviselő képzőművészek műveinek a gyűjtésébe is belekezdtek.
A képtár megnyitása és a rendszerváltás között eltelt időszak a két világháború közti évek kevésbé ismert képeinek és kortárs, de nem a fősodorhoz tartozó művek gyűjtésének a jegyében telt, illetve neoavantgárd, posztmodern, pop art és hard edge stílusú alkotásokat is beszereztek ekkor. A rendszerváltás után a vásárlási keret teljesen elapadt, ezért csak kis számú, de gondosan kiválogatott alkotás került az intézmény tulajdonába, főként neoavantgárd és posztmodern munkák.
A 2500 darabos textilkollekció hazánk legnagyobb kortárs textilgyűjteménye, amely nemzetközi anyagot is tartalmaz: a szombathelyi biennálék alkalmával beszerzett miniatűrtextileket. A képtárban évente 10–15 időszaki tárlatot is rendeznek; ezek egyéni művészeket, csoportokat, tendenciákat mutatnak be, de nem ritkák a tematikus kiállítások sem.
Az intézményhez egy jól felszerelt restaurátorműhely, valamint 10 000 kötetes szakkönyvtár és adattár is tartozik, a konferencia- és vetítőtermek pedig gyermekfoglalkozásoknak és nemzetközi találkozóknak adnak helyet.9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 12.

Nyitva tartás:Kedd–Pén és Vas: 10:00–17:00

+36 94 508 800
www.keptar.szombathely.hu
keptar@int.szombathely.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1886
Kiskönyvtár
302 Szombathelyi Képtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Válogatás a Szombathelyi Képtár XX. századi gyűjteményéből

A kiállítás felöleli a XX. század egészét, egészen a 90-es évek végéig. Gyűjteményünk gazdag anyagából megtekinthetők az 1920-30-as évek művészeinek munkái is: Derkovits Gyula, Dési Huber István, Veszelszky Béla, Bán Béla, Kassák Lajos és Ámos Imre művei. Új szerzeményeink közé tartozik Futásfalvi Márton Piroska 1930 körül készült festménye.

Szombathelyi Képtár
Szombathely


MIT, MIÉRT? - Koncepciók a képtár gyűjteményének kialakításában

Az új kiállítás figyelembe veszi a gyűjteményt magát, annak kialakulását, kialakulásának okait a különböző politikai, kultúrpolitikai helyzetekben. A vizsgálódás másik rétegét a korábbi állandó kiállítások képezik, és ennek ismeretében keressük a gyűjtés és bemutatás közötti fáziseltolódásokat illetve egybeeséseket.

Szombathelyi Képtár
Szombathely