Ámos Imre – Anna Margit Kiállítás

Az Ámos Imre – Anna Margit művészházaspár életművét bemutató múzeum 1984-ben nyílt meg. Anna Margit adományozásának célja és feltétele a II. világháborúban munkaszolgálat közben meghalt Ámos Imre emlékezetének ébren tartása, és kettejük életművének bemutatása volt. Az állandó kiállításnak otthont adó, végső formáját a 19. században elnyert polgárházat Anna Margit választotta ki. 2007 decemberében, Ámos Imre születésének 100. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeum kiállítóhelyeként működő intézmény épülete és állandó kiállítása az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa-programjának pályázati  keretéből  elnyert húszmillió forintos támogatásból a 21. századi látogatói igényeknek megfelelően megújult. Az új kiállítás párhuzamosan és szemléletesen mutatja be a 20. század két kiemelkedő jelentőségű hazai festőegyéniségének életművét.
Ámos Imre (1907–1944) művészetére nagy hatással volt Rippl-Rónai József és a Nabis-csoport. Korai korszakában – saját szavaival élve – „szubjektív álomképekből táplálkozó víziós képeket” festett. Párizsban megismerkedett Marc Chagall-lal és a művész szürrealisztikus-költői stílusával, ami szintén alakította festői látásmódját. A háború közvetlen hatása alatt készült műveiben a zsidó kultúrából is táplálkozó szimbólumrendszere az iszonyat, a kínok, a pusztulás és a fenyegetettség jelképeivel bővült. 
Anna Margit (1913–1991) első korszakában Ámos művészetével rokon felfogású, a lírai hangütést groteszk elemekkel ellenpontozó műveket készített. 1945–1948 között a provinciálisnak ítélt magyar művészetet az európai trendekhez felzárkóztatni kívánó  Európai Iskola tagjaként alkotott, ekkortól jelenik meg képein a bábu mint a kiszolgáltatott ember jelképe. A hatvanas évektől szürreális-expresszív festményein a figurák mellett gyakran alkalmazott naiv népi motívumokat, fotókat, tárgyakat, nem egyszer giccses nyomatokat beépítve a festményekbe.
Anna Margit nem csupán az adományozás gesztusával kötődik a múzeumhoz: az épület udvarában helyezték örök nyugalomra, az udvar járószintjébe simuló, egyszerű bronz lapot – mely körül kavicsok jelzik az emlékezést – fiának, Péter Vladimir ötvös- és szobrászművésznek emlékműve őrzi.2000 Szentendre, Bogdányi utca 12.

Nyitva tartás:III. 1.–I. 31.: Csüt–Vas: 10:00–18:00 és előzetes bejelentkezéssel!

36 20 779 6659
www.femuz.hu
titkarsag@femuz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1394
Kiskönyvtár

TEMATIKA