Atomenergetikai Múzeum

Az Atomenergetikai Múzeum a XX. század egyik legnagyobb magyarországi beruházásának, a Paksi Atomerőműnek állít emléket. Az Európában egyedülálló múzeum az atomerőmű északi részén várja látogatóit egy 2000 m2 alapterületű, korszerűen felújított raktárépületben. A vállalati vezetés 1992-ben döntött az atomerőmű építésére és üzemeltetésére vonatkozó dokumentumok, tárgyi emlékek gyűjtéséről. Az Üzemtörténeti Gyűjtemény 1999-ben kapott múzeumi rangot. A gyűjtemény gyarapodása, valamint az atomerőművel szoros kapcsolatot tartó kutató és oktató intézmények muzeális értékű anyagának megőrzése érdekében 2010-ben gyűjtőköri bővítést kértünk és kaptunk. A 2012-ben megnyílt Atomenergetikai Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum.
A kiállítás több tematikus részből áll. A fogadótérben érintőképernyős monitorok nyújtanak információt hat témakörben. A helyiség alkalmas vetítésekre és előadások tartására is. A kiállítótérbe lépve két vitrinsor várja a látogatókat. Az egyik soron az atomerőmű történetéhez kötődő műalkotások, reklámtárgyak kaptak helyet, míg a másikon atomerőműben használt műszereket figyelhetünk meg, például a geodézia, a környezetellenőrző labor, vagy éppen a sugárvédelem eszközeit. A blokkszimulátor-teremben a ’90-es években használt szimulációs számítógép látható, amelyet az üzemeltető személyzet képzésére fejlesztettek ki. A szolgáltató eszközök termében az atomerőmű fő tevékenységéhez közvetetten kapcsolódó szervezetek - nyomda, oktatás stb. - tárgyait mutatjuk be.
A múzeum nagyberendezései két csoportban, a primer- és a szekunderkört idéző területen láthatóak, a két részt jelképesen egy régi sugárkapu választja el egymástól. Itt tekinthető meg a 28 tonnás csavarhúzógép, valamint nagyméretű tolózárak, biztonsági szelepek, szivattyúk, megszakítók.
A galérián a múzeum országos gyűjtőköréhez tartozó hat intézmény relikviái sorakoznak.7031 Paks, MVM Paksi Atomerőmű Zrt., Északi bejáró

Nyitva tartás:Hét–Pént: 8:00–15:00
Szo: 9:00–13:00

+36 75 507 431, +36 75 507 432
www.atomeromu.hu/atommuzeum
uzemlatogatas@npp.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA