Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Zirc

A Bakonyi Természettudományi Múzeum 1972-ben hazánk első vidéki természettudományi szakmúzeumaként jött létre Zircen. Húsz évig a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kötelékébe tartozott, majd húsz év önállóság következett, míg napjainkra a Magyar Természettudományi Múzeum filiáléja lett. Feladata a Bakony-hegység természettudományos kutatása, a gyűjtött anyag őrzése, tudományos feldolgozása és bemutatása, a tudományos eredmények közzététele. Gyűjtőterülete a természetföldrajzi értelemben vett Bakony-vidék, így gyűjtéseit öt megye területén végzi.
A Bakony természeti értékeit bemutató állandó kiállítás a zirci Ciszterci Apátság épületében található, és több egységből áll. A Bakony természeti képe című kiállítás diorámák segítségével mutatja be a hegység különböző élőhely-típusainak növény- és állatvilágát. A természet ékszerei című kiállításon a Bakony, Magyarország és a Kárpát-medence ásványai láthatók. A Jégkorszaki óriások a Bakonyban című tárlat fő szenzációja a Csajág határában megtalált két mamut csontváza. A múzeum 2006-ban ajándékozás útján jelentős trófeagyűjteményhez jutott. Ebből az anyagból jött létre a dr. Bativai Schüle Imre János trófeakiállítás.
A múzeum az állandó kiállítások mellett számos időszaki- és vándorkiállítást szervez, erdei iskolai és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart. Az intézmény azonban nemcsak ismeretterjesztéssel foglalkozik, hanem kutatási és gyűjteményezési feladata is van. Ezek egyike a több mint ötven éve működő Bakony-kutatás szakmai koordinálása. A kutatások során elért eredmények részben az intézmény saját kiadványaiban látnak napvilágot (Bakonyi Természettudományi Múzeum Közleményei, Bakony Természettudományi Kutatásának Eredményei monográfia-sorozat).
A múzeum erkölcsi és anyagi támogatásában kiemelkedő segítséget nyújt a több mint 25 éves közhasznú egyesület, a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre. Az intézmény 2002-ben Pro Natura díjat, 2009-ben Zirc város oklevelét, Az év múzeuma 2010 pályázaton pedig a bíráló bizottság elismerő oklevelét vehette át.

TEMATIKA

8420 Zirc, Rákóczi tér 1. (kiállítás – Ciszterci Apátság 1. emelet)
Nyitva tartás:Egész évben. 9:00–17:00 Hétfői napokon csak bejelentkezéssel!

+36 88 575 300
www.bakonymuseum.nhmus.hu
btmzirc@nhmus.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1996

KiskönyvtárA Bakony nővény- és rovarvilága

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA természet ékszerei

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircJégkorszaki óriások a Bakonyban

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA Bakony kisemlősei

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA Bakony gombái

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircDr. Batívai Süle János trófeái

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircDenevérek a Bakonyban

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircSzemere László emlékkiállítás

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
ZircA Bakony természeti képe

A kiállítás tucatnyi diorámája életképeket villant fel a Bakony még mindig vadregényes és sokszínű világából. A pillanatfelvételek hangulatát megalapozó háttereket gerinctelen állatok serege teszi élővé. A növényzet és az állatvilág szerteágazó kapcsolatát is bemutató jeleneteket az igényesen kivitelezett festett képek helyezik térbe. A grafikák közül kiemelkednek Csapody Vera növényrajzainak reprodukciói.

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma
Zirc