A Magyar Büntetés – végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye

A Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye, Magyarország egyetlen „börtönmúzeuma” 2007 óta látogatható a patinás sátoraljaújhelyi Törvényszéki Palotában és Fogházban, melyet Czigler Győző tervezett az 1900-as évek elején.
Az itt látható állandó tárlat ismerteti a büntetés-végrehajtás átfogó történeti és szakmai fejlődését, a magyar büntetési rendszereket és a büntetésüket töltők helyzetét. A látogatók szembesülhetnek a megtorló, testcsonkító büntetések és halálbüntetés különböző formáival, valamint megismerhetik a szabadságvesztés büntetésének ki-, illetve átalakulását. A gyűjtemény bemutatja továbbá a jelenlegi büntetés-végrehajtási rendszert, a fogvatartottak életét, oktatását, munkáltatását és művészetét is.
Az első nagyobb teremben – szöveges-képes molinókon – a büntetés-végrehajtás története bontakozik ki. A múzeum leglátványosabb részében egyenruhás börtönőr- és csíkos ruhás rabfigurák, különböző bilincsfajták, raboktól elkobzott tárgyak láthatók. Az eredeti kivégző- és megszégyenítő eszközök – akasztófa, pallos, szégyentáblák, szégyenkövek, fenekelő lapát, bikacsök – mellett az elítéltek által készített kortárs tárgyakat is kiállították, sőt a látogató egy valóságnak megfelelően berendezett zárkába is beléphet.

Belépődíj:

Felnőtt: 700 forint

Diák és nyugdíjas: 300 forint3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy utca 35.

Nyitva tartás:Kedd-péntek: 8.00 - 16.00 Szombat: 8.00 - 13.00 Vasárnap és hétfőn: zárva

+36 47 523 563, +36 47 324 360 (fax)
www.bortonmuzeum.hu
info@bortonmuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA