Csodák Palotája

A Csodák Palotája egy 1993-ban időszaki interaktív kiállításokkal indult projekt végeredménye. 1996-tól már állandó tárlat várja a látogatókat az azóta többször új helyre költözött és újragondolt kiállításon – jelenleg a Campona Bevásárló- és Szórakoztatóközpontban –, ahol közérthető és szórakoztató formában ismerkedhetünk meg a természet különleges és sokszor meglepő törvényeivel.
Az intézmény létrehozóit a kilencvenes évek elején Öveges József fizikaprofesszor gondolata inspirálta. A természettudományok legendás népszerűsítője évtizedekkel azelőtt képzelte el, hogy létesülhetne Magyarországon egy tudományos játszótérként működő hely, ahol a látogatók a világ különleges jelenségeivel kísérletezhetnek – ezt a képzeletbeli házat nevezte Öveges Csodák Palotájának.
Az időközben megvalósult külföldi példákon felbuzdulva az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára, Ferenczi György szilárdtestfizikus felkarolta az ötletet, és hozzálátott az intézmény megszervezéséhez. Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság jelentős támogatást ítélt meg az ügynek. Egy állandó interaktív tudományos kiállítás megvalósítása céljából 1993-ban létrejött a Budapest Science Centre Alapítvány. Az ügy támogatói és az alapítvány által létrehozott társaság tagjai közé a későbbiekben Rubik Ernő is csatlakozott.
A mostani, 1300 négyzetméteres kiállítótérben több mint száz olyan interaktív eszközt lehet kipróbálni, amelyek az útmutatók és demonstrátorok irányításával többnyire játékos formában szemléltetnek érdekes fizikai törvényszerűségeket. Vízesés-illúzió, kipróbálható fakírágy, céltáblán elhelyezett korongokra lövő légágyú, különleges ködkamra, bársonyhárfa, repülő tükörkép és sok más izgalmas jelenség várja a látogatókat a Csodák Palotájában.1036 Budapest, Bécsi út 38-44. (ÓBUDA), Buda Entertainment & Gastro

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Vas: 10:00–20:00

+36 1 814 8050
www.csopa.hu
info@csopa.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA