Dornyay Béla Múzeum

A múzeum névadója, Dornyay Béla középiskolai tanár az 1920-as években kezdeményezte egy salgótarjáni múzeum alapítását. A város első múzeuma végül 1959-ben nyílt meg. Az intézmény napjainkban – mint megyei hatókörű városi múzeum – Nógrád megye módszertani központjaként működik.
Az intézmény 1980-ban költözött a jelenlegi, Magyar Géza által tervezett épületbe, melyet az 1927 utáni Magyarországon elsőként terveztek kimondottan múzeumnak. Az épület 2005-ben műemléki védettséget kapott. Az 1980-as évekre alakult ki a múzeum történeti tárgyi és dokumentációs gyűjteménye, valamint a képzőművészeti, irodalomtörténeti, numizmatikai kollekciók. 2011 óta zajlik az ipar- és technikatörténeti, régészeti és néprajzi gyűjtemények megalapozása.
A látogatókat két állandó kiállítás várja. A Nógrád az újkorban anyaga történeti áttekintést nyújt Nógrád megyéről, a köznemesi és vármegyei világtól a modernizáción át a háborúk és forradalmak koráig. A Dornyay Béla Múzeum Képtára pedig az intézmény képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb egységére, a Mihályfi-gyűjteményre épül.
Mihályfi Ernő jeles publicista gyűjteményét főként a két világháború között tevékenykedő, kiemelkedő hazai, elsődlegesen avantgárd képzőművészek – például Uitz Béla, Derkovits Gyula, Mattis Teutsch János, Pór Bertalan – művei alkotják, de megtalálhatók benne sajátos életutat bejáró alkotóink (például Gulácsy Lajos, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József) festményei, grafikái is.
A 2013 júniusában a Dornyay Béla Múzeum földszinti kiállítótermében megnyílt Városi Galéria a Salgótarjánban élő és helyi kötődésű képző- és iparművészek bemutatkozásának biztosít helyet.3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Szo: 8:00–16:00

+36 32 520 700
www.dornyaymuzeum.hu
info@dornyaybelamuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1203
Kiskönyvtár
177 Nógrádi Múzeum

TEMATIKA

A ajánlatai

Üvegváros

A múzeum emeletén látható Üvegváros kétfunkciós, a vitrinekkel, nagyított fotókkal kialakított kiállítótérben hangtechnikával, prezentációs pulttal felszerelt oktatótér is helyet kapott, így a legmodernebb technikai eszközökkel, video-, hang- és képanyaggal mutatják be az öblösüveggyári hagyatékot.

Dornyay Béla Múzeum
Salgótarján


Nógrád az újkorban

Egy határozottan mezőgazdasági jellegű vidék ipari tájjá változását tekinti át "A modernizáció világa" c. kiállítási fejezet. A megyében a 19. században kibontakozó iparfejlődés jelentős eredményekkel büszkélkedhet. Napjainkra azonban az ipari fejlődést meghatározó helyi szénbányászat megszűnt. Néhány, ma is jelentős iparág - a vas-, az üveg- és a gépipar - termékei színesítik a kiállítást.

Dornyay Béla Múzeum
Salgótarján