Duna Múzeum

Az 1973-ban alapított Magyar Vízügyi Múzeum első állandó gyűjteményének helyet adó Duna Múzeum 1980 októberében nyílt meg a látogatók előtt. A múzeum kiállítását a kor szellemét követve 2001-ben megújították, különös hangsúlyt fektetve az interaktív bemutatásra és a múzeumpedagógiára. A Duna Múzeum 2001-ben az Év Múzeuma, majd 2003-ban az Év Európai Múzeuma különdíja elismerést nyerte el.
Az állandó kiállítás címe Víz–Idő. Az interaktivitás és a fiatalabbaknak szóló múzeumpedagógiai programok jegyében rögtön a kiállítótérbe lépve látható az Aquamobil 2001, amely a vízenergia felhasználási lehetőségeinek különböző aspektusait mutatja be. A koraújkori vízimalomra hasonlító szerkezet különböző eszközöket hajt meg a víz erejével, többek között egy pecsételőt, amely a belépőjegyet is lepecsételi. A gyerekek kedvéért létrehozott interaktív játszóterem, a Pancsoló terepasztalán a látogatók a különböző vizes szerkezetek gyakorlati működésével ismerkedhetnek meg.
A kiállítótér folyosóján található tárlat a magyar vízgazdálkodás és a műszaki tudományok történetét mutatja be, valamint nyolc olyan magyar mérnök munkásságról ad áttekintést, akik különösen fontos szerepet játszottak a magyarországi vizek kutatásában (Mikovinyi Sámuel, Beszédes József, Vásárhelyi Pál, Zsigmondy Vilmos, Kvassay Jenő, Sajó Elemér, Lampl Hugó, Dégen Imre).
Az Árvizek és folyószabályozások termében nem csupán az árvízvédelem, a vízgazdálkodás és folyószabályozás mai helyzetéről kaphatunk áttekintést, hanem történeti perspektívában is megismerkedhetünk az árvizek és szabályozások históriájával. A Térképteremben a középkori térképektől a padlón található, üveglapokkal fedett űrfelvételig követhetjük a hazai vizek térképészeti ábrázolásának fejlődését, változását. A Vízellátás és csatornázás terme szintén az interaktivitás jegyében modellál egy 19. századi utcát. Itt megtekinthetjük a víz korabeli felhasználási módjait, képet kaphatunk a csatornázás mikéntjéről, sőt még egy fürdőszobába is betekinthetünk.
A látogatás végén a Vetítőben a hazai folyókról, tavakról, védett vízi élőhelyekről szóló rövidfilmek csinálnak kedvet a természetes vizek felkereséséhez, a természet megismeréséhez.2500 Esztergom, Kölcsey utca 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Vas: 10:00–16:00 (Kedd kivételével)

+36 33 500 250, +36 33 500 251 (fax)
www.dunamuzeum.hu
info@dunamuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1133
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Víz-idő

A kiállítás főbb tematikai egységei: a víz fizikai és kémiai tulajdonságai; vízszabályozások, árvizek, árvízvédelem, a magyar térképészet históriája; a vízellátás-csatornázás története, egyetemes és magyar technikai és vízügyi kronológia.

Duna Múzeum - Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum
Esztergom