Göcseji Falumúzeum és Finnugor Néprajzi Park

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg nevezetessége az 1968-ban – hazánkban elsőként – megnyitott szabadtéri néprajzi múzeum. Alapítói a Zala holtága mellett az eredeti környezetükben már lebontásra ítélt építményekből egyutcás göcseji falut hoztak létre, annak minden jellegzetességével: kovácsműhellyel, haranglábakkal, parasztportákkal, a hozzájuk tartozó melléképületekkel.
A csonkakontyos, zsúpfedeles, füstöskonyhás lakóházak és berendezésük a Göcsej vidékének 19. század végi, 20. század eleji népi építészetébe, az ott élő emberek gazdálkodásába, lakáskultúrájába, életmódjába engednek betekintést. A falumúzeum területén élő állatok, a göcseji szokásokat, hagyományokat, gasztronómiát megidéző rendezvények a ma már talán végérvényesen elmúlt paraszti világ emlékeinek megőrzését szolgálják.
A Göcseji Falumúzeum mellé 2001-ben telepített Finnugor Néprajzi Park nyelvrokon népeink egy részének építőművészetébe, lakáskultúrájába vezeti be a látogatót. Hanti és manysi szálláshelyek, finn zsellérház és mari porta mutatja be a tőlünk több tízezer kilométerre élő, egymástól is erősen különböző népek sajátos életmódját, kultúráját és hitvilágát.
A két szálláshely másolat, ám az enteriőröket alkotó kiállított tárgyak eredetiek. A szálláshelyek egy-egy lakóházból, gazdasági és kultikus célú épületekből állnak. Míg a hanti házhoz halfüstölő, addig a manysi épülethez halszárító és egy sátor is tartozik. A fenyőgerendából épült lakóházak szigetelése mohából van.

TEMATIKA

8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum utca
Nyitva tartás:Lásd a múzeum weboldalán!

+36 92 703 295
www.zmmi.hu/falumuzeum
muzeum@zmmi.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

2004

Kiskönyvtár

034 Göcseji Falumúzeum


Falumúzeumi esték

"Falumúzeumi esték" címmel tudományos, ismeretterjesztő programsorozattal várja az érdeklődőket a múzeum.

Göcseji Falumúzeum
ZalaegerszegFinnugor Néprajzi Park - hanti és manysi szálláshelyek

Göcseji Falumúzeum
ZalaegerszegA Kárpát-medence népviselete babákon

Göcseji Falumúzeum
ZalaegerszegCzúgh-fazekas dinasztia kiállítása

Göcseji Falumúzeum
ZalaegerszegGöcseji népi építészet

Göcseji Falumúzeum
Zalaegerszeg