Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

Hatvan

Az 1969-ben létrejött intézmény alapgyűjteménye Doktay Gyula építészmérnök, Szántó Lóránt tanár és Németi Gábor helytörténész gyűjtéséből származik. 1973-ban a múzeum igazgatója Kovács Ákos etnográfus és történész lett, aki kiemelt figyelmet fordított a néprajz és a képzőművészet határterületeire. Ennek következtében a múzeum a hetvenes években lehetőséget biztosított a rendszer ellenzékének számító „megtűrt” képzőművészek bemutatkozására is. Ebben az időszakban vette fel az intézmény Hatvany Lajos nevét; a híres mecénás özvegye jóvoltából számos alkotással gyarapodott a gyűjtemény, ide került továbbá Lesznai Anna és Gergely Tibor hagyatéka is.
A múzeum több költözés után, 1996-tól található a jelenlegi helyén, a Grassalkovich Antal építtette Sörfőző-házban. A történeti gyűjtemény a bronzkori hatvani kultúrától napjainkig őrzi a történelem fordulópontjainak lenyomatát, mind politikai, mind helytörténeti szempontból.
A múzeum már a hetvenes években teret adott a hazai avantgárd művészetnek. A Lesznai- és a Gergely-hagyatékon kívül megtalálható itt Moholy-Nagy László négy műve, valamint Oscar Kokoschka tíz darabból álló litográfiasorozata. Számos kortárs képzőművészeti alkotást is őriznek a gyűjteményben, többek között Korniss Dezső, Kondor Béla, Lakner László, Deim Pál, Keserü Ilona vagy Maurer Dóra műveit.
A néprajzi gyűjtemény jellemzően Hatvan környéki tárgyi anyagot tartalmaz, de a múzeum gyűjtőköre egyes szakágakban korán túllépte a kistérség határait. Feliratos falvédők tekintetében például a Kárpát-medence egyik legteljesebb kollekciójával rendelkezik, de érvényes ez a gyékény- és egyéb rostos anyagú népi fonott termékekre is. Értékes továbbá a térség viseletét bemutató gyűjtemény, és különösen gazdag a vallásos és történeti tárgyú olajnyomatokból készült válogatás. Mindezek mellett különféle kézműves-mesterségek – asztalos, kékfestő, mézeskalácsos, fazekas – is képviseltetik magukat a tárlaton. A régészeti gyűjtemény kiemelkedő értékei a hatvani kultúra tárgyi emlékeihez kötődnek.
A múzeum 2014 nyarától építészetileg és kiállításait tekintve is teljesen megújulva fogadja látogatóit.

TEMATIKA

3000 Hatvan, Kossuth tér 11.
Nyitva tartás:Egész évben. Hétfőtől-Szerdáig, Pénteken és Szombaton - 09:00-17:00
A felújítások miatt ideiglenesen a Kossuth tér 3.-ban, az Ady Endre Könyvtárban látogathatóak a kiállítások.
Várható a visszaköltözés 2014. június.

+36 37 540 040, +36 37 346 293
www.hatvanymuzeum.net
hlmuzeum@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1027

KiskönyvtárRégészet Napja - Hatvany Lajos Múzeum, Hatvan

Minden év május utolsó hétvégéje a régészeté. Országszerte több helyen tartanak a múzeumok izgalmas előadásokat, gyerekprogramokat, családoknak szóló eseményeket, szakmai rendezvényeket.

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanSörfőzés története Hatvanban

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanA "hatvani kultúra"

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanHatvan város története

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanMorzsái az eltörött világkalácsnak

Lesznai Anna életműkiállítás

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanVirtuális XX. századi Fő tér

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanA Hatvay család - Fotókiállítás

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanÉrtéktár

Hatvany Lajos Múzeum
Hatvan