Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény

Hatvan

Az 1969-ben létrejött intézmény alapgyűjteménye Doktay Gyula építészmérnök, Szántó Lóránt tanár és Németi Gábor helytörténész gyűjtéséből származik. 1973-ban a múzeum igazgatója Kovács Ákos etnográfus és történész lett, aki kiemelt figyelmet fordított a néprajz és a képzőművészet határterületeire. Ennek következtében a múzeum a hetvenes években lehetőséget biztosított a rendszer ellenzékének számító „megtűrt” képzőművészek bemutatkozására is. Ebben az időszakban vette fel az intézmény Hatvany Lajos nevét; a híres mecénás özvegye jóvoltából számos alkotással gyarapodott a gyűjtemény, ide került továbbá Lesznai Anna és Gergely Tibor hagyatéka is.
A múzeum több költözés után, 1996-tól található a jelenlegi helyén, a Grassalkovich Antal építtette Sörfőző-házban. A történeti gyűjtemény a bronzkori hatvani kultúrától napjainkig őrzi a történelem fordulópontjainak lenyomatát, mind politikai, mind helytörténeti szempontból.
A múzeum már a hetvenes években teret adott a hazai avantgárd művészetnek. A Lesznai- és a Gergely-hagyatékon kívül megtalálható itt Moholy-Nagy László négy műve, valamint Oscar Kokoschka tíz darabból álló litográfiasorozata. Számos kortárs képzőművészeti alkotást is őriznek a gyűjteményben, többek között Korniss Dezső, Kondor Béla, Lakner László, Deim Pál, Keserü Ilona vagy Maurer Dóra műveit.
A néprajzi gyűjtemény jellemzően Hatvan környéki tárgyi anyagot tartalmaz, de a múzeum gyűjtőköre egyes szakágakban korán túllépte a kistérség határait. Feliratos falvédők tekintetében például a Kárpát-medence egyik legteljesebb kollekciójával rendelkezik, de érvényes ez a gyékény- és egyéb rostos anyagú népi fonott termékekre is. Értékes továbbá a térség viseletét bemutató gyűjtemény, és különösen gazdag a vallásos és történeti tárgyú olajnyomatokból készült válogatás. Mindezek mellett különféle kézműves-mesterségek – asztalos, kékfestő, mézeskalácsos, fazekas – is képviseltetik magukat a tárlaton. A régészeti gyűjtemény kiemelkedő értékei a hatvani kultúra tárgyi emlékeihez kötődnek.
A múzeum 2014 nyarától építészetileg és kiállításait tekintve is teljesen megújulva fogadja látogatóit.

TEMATIKA

3000 Hatvan, Kossuth tér 11.
Nyitva tartás:Egész évben. Hétfőtől-Szerdáig, Pénteken és Szombaton - 09:00-17:00
A felújítások miatt ideiglenesen a Kossuth tér 3.-ban, az Ady Endre Könyvtárban látogathatóak a kiállítások.
Várható a visszaköltözés 2014. június.

+36 37 540 040, +36 37 346 293
www.hatvanymuzeum.net
hlmuzeum@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1027

KiskönyvtárVirtuális XX. századi Fő tér

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanHatvan város története

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanSörfőzés története Hatvanban

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanA Hatvay család - Fotókiállítás

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanA "hatvani kultúra"

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanÉrtéktár

Hatvany Lajos Múzeum
HatvanMorzsái az eltörött világkalácsnak

Lesznai Anna életműkiállítás

Hatvany Lajos Múzeum
Hatvan