Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria

A Miskolci Galéria Miskolc belvárosában öt helyszínen működteti kiállítóhelyeit. Központja a belváros szívében lévő barokk kúria (Rákóczi-ház, Rákóczi út 2.) felújított és kibővített tereiben kapott helyet. A galéria a város vizuális művészeti központjaként funkcionál, tárlatain az 1967-es alapítás óta eltelt időszak hagyományai és a 21. század kortárs művészeti jelenségei egyaránt megtalálhatók.
A több mint háromszáz négyzetméternyi kiállítóhelyen periodikusan jelentkező kiállítások (Nemzetközi Grafikai Triennálé, Téli Tárlat) és tematikus kiállítás-sorozatok mellett kortárs hazai és külföldi alkotók, alkotócsoportok jelennek meg. Az intézmény mediterrán hangulatú udvara és jó akusztikájú termei tudományos konferenciáknak, a művészetet népszerűsítő programoknak és társművészeti rendezvényeknek is otthont adnak. A galéria munkájának hangsúlyos eleme a múzeumpedagógia, ezért speciális tanulmányi múzeumot (Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum) működtet a diákoknak szóló foglalkozások számára, a kortárs művészet népszerűsítése és a vizuális értékrend fejlesztése érdekében.
Külön épületben tekinthető meg a nemzetközileg is elismert grafikusművész, Szalay Lajos munkássága, valamint Feledy Gyula grafikusművész és miskolci kortársainak művészete (Feledy-ház, Deák tér 3.), míg Kondor Béla festőművész állandó kiállításának a Rákóczi-ház ad helyet. A tudományos munkát szolgáló Szalay Lajos kutatóhely pedig a Petró-házban működő képzőművészeti könyvtárban található.
A régi művésztelepen 1987-ben alakították ki a Miskolci Galéria Alkotóházát (Csabai kapu 22.), amelynek műtermeiben művésztelep, művészeti szabadiskola és többféle tehetséggondozó program fogadja egész évben a hazai és a nemzetközi vendégeket.
A galériához tartozó Színháztörténeti és Színészmúzeumban (Déryné utca 3.) állandó kiállítás tekinti át a vándorszínészet korától napjainkig a miskolci színjátszás két évszázados történetét. A múzeum időszakos tárlatai a színházi világ aktualitásaiból válogatnak3530 Miskolc, Rákóczi út 2.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Szo: 10:00–18:00

+36 46 500 680, +36 46 500 682 (fax)
www.miskolcigaleria.hu
miskolcigaleria@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
527
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Miskolci képzőművészek emlékkiállítása

Az állandó kiállítás a XX. század második felében Miskolcon élt és alkotott képzőművészek előtt kíván tisztelegni. A korbeli előzményekre is utalva, valamint a városhoz kötődő alkotókra is figyelve, a tárlaton - többek között - a következő alkotók munkáival találkozhat a közönség:

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház)
Miskolc


Emberek és angyalok

Kondor Béla kiállítás

Kondor Béla élete, munkássága elválaszthatatlanul összefonódott Miskolccal. Bár alig egy évtizedet ölel csak fel, amikor hosszabb-rövidebb ideig itt tartózkodott, mégis szoros kötelék alakult ki közte és a város, valamint a miskolci grafikai műhelyben dolgozó művészek között az 1950-60-as években.

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház)
Miskolc


Kondor Béla (1931-1972) állandó kiállítása

Kondor Béla idén lenne 75. éves. "A közvélemény (...) grafikusnak és festőnek könyvelte el, ezért sem figyelt fel eléggé verseire; kimondva, ki nem mondva, verseit csupán képzőművészeti tevékenysége színezőjének, kiegészítőjének tartották. (...) Természetesen képeinek és verseinek szimbólumköre lényegében azonos, sok rokon vonás van kompozíciós megoldásuk között is.

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház)
Miskolc