Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjtemény

Jankay Tibor (1899–1994) festőművész azzal a feltétellel hagyta szülővárosára életművét és vagyonát, hogy a város létrehoz egy művészeti alkotások bemutatására alkalmas kiállítóhelyet, amely az örökhagyó nevét veszi fel. A Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria 2003-ban nyílt meg, 2006-tól muzeális intézményként, 2013-ban pedig a Munkácsy Mihály Múzeum keretein belül a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány fenntartásában működik tovább.
Az állandó tárlat grafikákat, festményeket, szobrokat mutat be, valamint a művész afrikai, óceániai, indiai és mexikói eredetű etnológiai gyűjtést is tartalmazó hagyatékába enged bepillantást; a gazdag életműből rendszeresen cserélődő válogatást állítanak ki. Már Jankay korai munkái is jó kompozíciós készséget mutatnak: a művész a békési tanyák egyszerű embereit, szegény cigányait, Békéscsaba dolgos polgárait festette meg. Anyjához és testvéreihez 1948-ban költözött ki Amerikába. 1949–1977 között egyetemeken művészeti ismereteket és szobrászatot oktatott, mellette pedig aktívan alkotott 1994-ben bekövetkezett haláláig.
Jankay az emigrációban töltött évtizedek alatt hazai élményeit és emlékeit festette újra meg újra. Amerika főként kísérletező kedvére volt nagy hatással; leggyakoribb alakjai, szimbólumai a nap, a madár és a nő.
A gyűjtemény 2006-ban egy nagyobb műtárgycsoporttal gyarapodott: Békéscsabához és Jankay Tiborhoz kapcsolódó barátok, pályatársak, illetve örököseik a Kolozsváry és Tevan család művészeinek alkotásaiból álló kollekciót ajánlottak fel a muzeális intézmény számára. A több generáció munkáját magában foglaló adomány egyes darabjai az állandó kiállításon szerepelnek. A művészek névsora: Kolozsváry Sándor, Kolozsváry Zsigmond, Kolozsváry András, Kolozsváry György, Kolozsváry Pál, Kolozsváry-Stupler Éva, Tevan Margit és Engel Tevan István.
A Jankay-örökség nyolcszáz kötetes művészeti könyvállománya, valamint a látvány- és tanulmánytár előzetes bejelentkezés alapján látogatható.5600 Békéscsaba, Széchenyi utca 7.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 9:00–18:00

+36 66 328 040
www.jankay.hu
jankaygaleria@jankay.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Madár-ábrázolások Jankay Tibor művészetében

If we contemplate the works of Tibor Jankay three symbols appear on them very often. For him the first is the female character as the alpha and omega of matters, the second is the Sun which gives light to life and can be interpreted as the origin of hope and belief. The third symbol is the bird which is an extra for the first two, the metaphorical shape of the soul, love and free spirit.

Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria
Békéscsaba


Nap-ábrázolások Jankay Tibor művészetében

Jankay Tibor spiritualizmushoz vonzódó természete Nap-ábrázolásait az amerikai években változtatta különlegessé, ennek eredményeképpen lett ez művészetében több, feltűnőbb ikonográfiai típus, mint kortársai többségénél.

Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria
Békéscsaba


A Kolozsvári és a Tevan család adománya

Mindkét család számos alkotót adott a művészettörténetnek. A Kolozsváry családból főként festők, grafikusok kerültek ki. A három testvér, Sándor, Zsigmond és András máshol éltek, így más impulzusok is hatottak rájuk.

Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria
Békéscsaba