Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény

Magyarország egyetlen állandó, tematikus közúti kiállításának létrejötte egy lelkes felvidéki útmesternek, Lévárdy Imrének köszönhető. Az 1930-as évektől gyűjtött kollekcióját az alapító először 1968-ban mutatta be Kiskőrösön. A szakmai rendezvényeken is szereplő gyűjtemény felkeltette az akkori Közúti Főosztály figyelmét, s támogatásukkal 1974-ben a régi útmesteri telepen megalakulhatott a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény, mely jelenleg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részeként működik.
A kollekció gyors ütemben gyarapodott, 2010-ben pedig jelentős bővítés, átalakítás zajlott a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben, amely jelenleg teljesen megújított állandó kiállítással, valamint az útépítő gépek szabadtéri bemutatójával várja a látogatókat. Az immár korszerű, a mai igényeket minden tekintetben kielégítő tárlat rengeteg interaktív elemmel tarkítva mutatja be a magyarországi út- és hídépítés, illetve fenntartás csaknem 2000 éves történetét.
Az állandó kiállításon a látogató útépítési eszközöket, műszereket kipróbálva ismerkedhet meg a korai utak szerkezetével. Tanulmányozhatja a korabeli útmesteri iroda felépítését, a 19. századi útkaparó munkáját, eszközeit és viseletét, és az utazókat az 1970-es évekig szolgáló „makadám” utak szerkezetét is. Az érdekes relikviákon kívül több mint 4000 térkép, csaknem 200 tekercs eredeti film és számos képzőművészeti alkotás található a gyűjteményben, melynek szakmai könyvtára több mint 14 000 kötettel várja a témában jobban elmélyülni vágyókat.
A szabadtéri park útépítő gépek – úthengerek, aszfaltozó gépek, hóekék –, jelzőtáblák, kilométerkövek és hídelemek bemutatása révén kalauzolja a vendégeket az út- és hídépítés izgalmas világába. Itt látható Közép-Európa legtekintélyesebb hengergyűjteményének kincse, a Robog az úthenger című tévéfilm főszereplője, a teljeskörűen felújított „Józsi” gőzhenger, illetve az országban elsőként üzembe állított „Péter” hómaró. A szabadtéri részen alakították ki a híd-skanzent, ahol híres hidak – köztük a budapesti régi Margit híd vagy az esztergomi Mária Valéria híd – eredeti darabjait lehet tanulmányozni.
A gyűjtemény egyre nagyobb hangsúlyt fektet múzeumpedagógiai programok kidolgozására és bevezetésére. Térképtörténeti foglalkozások, valamint útépítés és hengerészképzés mellett akár az Építőanyagok boszorkánykonyhája elnevezésű programra is jelentkezhetnek az érdeklődők.6200 Kiskőrös, Dózsa György út 38.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 9:00–16:00

+36 78 511 935
www.muzeum.kozut.hu
szakgyujtemeny@kozut.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
326
Kiskönyvtár

TEMATIKA