Kossuth Múzeum

A Kossuth Múzeumot Cegléd Város Tanácsa alapította. A Kossuth Lajossal és családjával kapcsolatos műtárgyak egy része a város hivatalos adományaként került az intézményhez 1917-ben, a kollekció másik felét pedig közadományként gyűjtötték össze. A mai épületbe – az eredetileg banknak épült székházat ifj. Nagy István tervezte 1907-ben – 1956-ban költözött a múzeum.
Az intézmény legfontosabb kiállítása az 1921-től napjainkig különböző címeken megrendezett, Kossuth Lajos életét és tevékenységét bemutató, személyes tárgyaiból, ábrázolásaiból, fotóiból, használati eszközeiből összeállított állandó tárlat, amely 2000 óta a „Tükör valék…” Dokumentumok Kossuth Lajos életéből címet viseli. Az államférfi kéziratait, általa írt és róla szóló könyveket, valamint képeslapokat, szobrokat, fotókat, festményeket, rajzokat, pénzeket, érmeket, jelvényeket, kitüntetéseket, bútorokat, használati eszközöket, emléktárgyakat és a Kossuth-kultuszt dokumentáló adatokat tartalmazó gyűjtemény az ország leggazdagabb ilyen jellegű kollekciója. Kossuth Lajos családjának tárgyait és dokumentumait is megtekinthetjük itt. Az időszaki kiállítások a helytörténet, a néprajz, a képzőművészet, a numizmatika és a régészet témaköreihez kapcsolódnak.
Az intézmény évente megrendezi a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör ünnepi közgyűlését, melyet minden esztendőben január 24-én tartanak, azon a napon, amikor a Kör elődje, a ceglédi százas küldöttség 1877-ben Kossuth Lajossal találkozott.2700 Cegléd, Múzeum utca 5.

Nyitva tartás:III. 1.–X. 31.: Kedd–Vas: 10:00–18:00, XI. 1.–III. 31.:, Kedd–Vas: 9:00–17:00

+36 53 321 904, +36 30 308 9983
www.kossuthmuzeum.com
kossuthmuzeum@kossuthmuzeum.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1307
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Tükör valék - Kossuth Lajos élete

A tárlat születésétől haláláig követi végig Kossuth Lajos életét, de helyet kapott benne az egykori kormányzó utóéletét felelevenítő fejezet is. Külön teret szenteltek a rendezők Kossuth egykori dolgozószobájának: láthatók benne a bútorok, a feleségéről és gyermekeikről készült portrék, valamint az őt idős korában ábrázoló festmény is. Különleges darab az az óra, amely Kossuth halálának pontos idejét mutatja.

Kossuth Múzeum
Cegléd