Kovács Margit Kerámia Kiállítás

A Kovács Margit Kossuth-díjas kerámiaművész munkáit bemutató állandó kiállításnak egy, a 18. században épült egykori kereskedőház ad otthont Szentendrén. Az 1973-ban, még Kovács Margit életében megnyílt múzeumot 1979-ben, a művész hagyatékának átvételét követően új, háromszintes épületszárnnyal bővítették. 2011-ben a barokk épület melletti foghíjtelken Kocsis József Ybl-díjas építész tervei alapján egy ugyancsak új, modern épületszárnyban a közönség kényelmét szolgáló, addig hiányzó szolgáltatásokat helyeztek el. Az új szárny Görög utcai homlokzata kerámiaburkolatot kapott, melynek négyzetes kerámialapjai között Asszonyi Tamás, Csíkszentmihályi Róbert, Szabó Tamás és Szentirmai Zoltán szentendrei szobrászművészek Kovács Margit előtt tisztelgő domborműveit helyezték el.
Ahogy az 1973-ban megnyílt első, úgy a hagyatékkal bővített kiállítás is a művész elképzeléseivel összhangban kaleidoszkóp-szerűen, tartalmi és műfaji összefüggéseiben mutatta be a – Gorka Géza és Gádor István mellett a harmadik legelismertebb – magyar keramikus munkáit. A 2011-es felújítás óta az újrarendezett tárlaton a műalkotásokat keletkezésük sorrendjében, a harmincas évektől kezdődően tekinthetjük meg, két tematikus – a kultúrtörténeti és biblikus ihletésű műveket összegyűjtő – terem azonban most is megbontja ezt a logikát.
A rendezők számítanak a látogatók aktív részvételére. Az interaktív információs pultok segítségével a fiatalabb korosztály is szívesen tud meg többet egy-egy kiemelkedő jelentőségű alkotás inspirációs forrásáról, művelődéstörténeti és ikonográfiai hátteréről. Nagyméretű LCD képernyőkön Kovács Margitról készült portréfilmeket láthatnak az érdeklődők, és egy, a győri Kovács Margit Múzeumban forgatott kisfilmet is megtekinthetnek. Az átalakításkor az új épületben helyet kapott egy vetítésre is alkalmas előadóterem. Itt a látogatók egy számítógépes program és érintőképernyő segítségével virtuálisan körbeforgathatnak, minden irányból megfigyelhetnek egy-egy műalkotást.
A múzeum gondol a fogyatékkal élőkre is. 2011-ben az utolsó teremben létrehoztak egy tapintható tárlatot, ahol a vakok és gyengénlátók – de természetesen más érdeklődők is – megérinthetik néhány műtárgy másolatát, többségüket meg is forgathatják. Itt a címeket Braille-írással is elhelyezték. A tárgyakat a kerekesszékkel érkezők számára is elérhető magasságban helyezték el.2000 Szentendre, Vastagh György utca 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Vas: 10:00–18:00

+36 20 779 6659
www.femuz.hu
titkarsag@femuz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1347
Kiskönyvtár

TEMATIKA