Míves Tojás Gyűjtemény

A millennium évében a hazai múzeumok palettája újabb színnel gazdagodott: virágvasárnapon megnyitotta kapuját a zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény. A múzeum alapító tulajdonosa dr. Nienhaus Rózsa biomatematikus; gyűjteménye sokoldalúan reprezentálja a tojásdíszítő művészetet.
A tárlókban elsősorban a hagyományos népi tojáshímzés tárgyi emlékei szerepelnek, s a kiállítás kitüntetett figyelmet fordít a befogadó község anyagára. A gyűjtemény legnagyobb részét a hazai tojáshímző népi iparművészek sorozatban készült munkái teszik ki: a tojásokon megfigyelhetők a hagyományos tojásdíszítő módszerek, a tojáshímek szinte minden táji és egyéni változata. Rangos iparművészek egyedi alkotásai, egzotikus madarak különleges technikákkal megmunkált tojásai is láthatók itt, a tulajdonos pedig korábbi híres gyűjtők hagyatékának megszerzésére is törekedett. A gyűjtés elvei alapján minden ide tartozik, ami tojás, akár eredeti, madártól származó, akár művészi értékű artefaktum. A vitrinekben mindezen felül különféle anyagokból (fa, ásvány, kő, üveg) készült, tojásmotívumot használó iparművészeti alkotások is helyet kaptak.
A múzeum nemcsak bemutat, láttat, hanem rendezvényei segítségével újabb alkotásokra ösztönzi a tojásdíszítő népművészeket, nyilvánosságot teremt számukra, otthont ad alkotásaik legszebbjeinek, valamint támogatja a pályakezdők próbálkozásait.
A gyűjtemény a díszített tojások szépségének, harmóniájának közvetítője, a látvány múzeuma, 2007-ben ezért elnyerte a vendégbarát múzeum címet. A Míves Tojás Gyűjtemény különösen a húsvéti időszakban élénkül meg, ilyenkor versenyek, pályázatok és persze a közös tojáshímzés vonz ide gyermekeket és fiatalokat.7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos utca 6.

Nyitva tartás:nov.1. - márc.15. - 10-15
márc.16. - okt.31. - 10-18

+36 72 466 605, +36 72 566 012 (fax)
www.tojasmuzeum.ini.hu
mivestojasmuzeum@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
8888888
Kiskönyvtár
804 Míves Tojás Múzeum

TEMATIKA