Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Kecskemét

Múzeumi Tour-Mix
Kiállítás, festészet, irodalom, zene

2016. szeptember 16.

Ingyenes programok a Mozaik Múzeumtúra Roadshow első állomásán!

Részletes programok:

Bozsó Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Klapka utca 34.
Telefon: 76/ 324-625, 417-130
Fax: 76/ 324-625
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.bozso.net

Nyitva tartás: 17.30 – 20.00 óráig


KORAESTI SZÁGULDÁS AZ ÉRZÉKEK BIRODALMÁBAN

Hallani, látni, átértelmezni és megfejteni invitáljuk a közönséget

17.30 – 18.00
Bardócz Lajos grafikusművész kiállításának finisszázsa
Tárlatvezetés az ihlet és asszociáció jegyében Kovács Ágnes művészettörténésszel.
Az erdélyi balladák leheletének, a ló szimbolikájának, az újító Nyugatosoknak és a kortárs költőknek a nyomába eredünk.

18.00 – 19.00
Akik transzba ejtenek zenével
Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség: az irodalom és egyéb feleslegesnek tűnő lomok garabonciása, bohém krónikása. Térhez és időhöz nem kötött. Zenés verseit mindig magával hordja: elfújja őket, ha kell, aztán tovább engedi őket a széllel (szemben)...

19.00 – 20.00
Akik szellemi kalandtúrára ragadnak a művészet parttalan világábanA Kulturális KvízElítő játékosai
Gyimesi András, a friss magyar bajnok kecskeméti kvízcsapat alapító tagja, és Libor Zoltán, a Quiznight kecskeméti játékmestere által összeállított és levezényelt kulturális kvízjáték. Művészet, irodalom és kultúra játékos, izgalmas, szórakoztató és interaktív formában. Mottó: Azért a kvíz az úr! Vagy a kvíz azúr?

 

Ráday Múzeum
6000 Kecskemét, Kálvin tér 1.
Telefon: +36 76 486 226
Fax: +36 76 486 226
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyitva tartás 10.00 – 20.00 óráig

10.00 – 10.45
„Barangolás a Természet 3. országában” dr. Barna Tamással
Helyszín: Irányi István terem.
Ismerkedjünk meg a több ezer éves ásványokkal és ősmaradványokkal! A kiállítás feldolgozása játékos feladatlap segítségével. A kecskeméti Múzeumok Éjszakáján a páratlan szépségű gyűjteményt egy új, a Magyarország hegységeinek ásványait bemutató kiállítás-egységgel bővült. 

11.00 – 11.30
„Így készül… ötvöstechnikai bemutató”Ötvös Nagy Ferenc ötvös-restaurátorral
Helyszín: Tar Illés terem.
Mi az a golyósverő? Milyen a poncolás technikája? Az előző kérdésekre (is) választ kaphatunk a bemutatón. A foglalkozást tartja Ötvös Nagy Ferenc. „Amúzeum ennek kialakításával egy több évszázados – noha sajnos nem kontinuus – hagyományra utal. A 17. századi kecskeméti ötvös céh, melynek tagjai kivétel nélkül Kálvin hitét vallották, kialakította, megújította az úrvacsorai liturgia edényeinek formavilágát és sajátos, puritán díszítéseivel évszázadokra meghatározta a Dunamellék klenódiumainak követendő stílusát.”

11.00 – 11.45
„Madárlesen a múzeumban” Kriston-Bordi Zsuzsa múzeumpedagógussal
Helyszín: egyházművészeti állandó kiállítás, Irányi István terem.
Miért használják a reformátusok jelképként a pelikánmadarat? Ismerkedés szimbólumunkkal, a pelikánnal. Játékos feladatok megoldása az egyházművészeti kiállításban. Keressük meg a pelikánt a kiállítótermekben!

15.00 – 15.30
„Így készül… ötvöstechnikai bemutató”
Helyszín: Tar Illés terem.

16.00 – 16.45
„Barangolás a Természet 3. országában”
Helyszín: Irányi István terem.

17.00 – 18.30
„FISZ Írókölcsönző – Beszélgetés Szilasi Lászlóval”
Helyszín: Irányi István terem
Rendhagyó irodalomóra és beszélgetés a szerzővel. „A Fiatal Írók Szövetsége kiemelten fontosnak tartja, hogy közel hozza a fiatalokhoz a kortárs irodalmat. Írókölcsönző című programjuk keretében rendhagyó irodalomórákat, még pontosabban izgalmas és bensőséges beszélgetéseket kínálnak. Ezúttal Szilasi Lászlót ismerhetjük meg jobban.”

19.00 – 20.00
„Zene kicsiknek és nagyoknak” – A Bella Banda koncertje
Héjja Bella (ének, fúvós hangszerek), Pál Benjámin (ének, gitár), Sipos Gábor Gergő, (cselló), Kovács Levente (billentyű)
Helyszín: Udvar.
A Bella Banda 2015-ben alakult Kecskeméten. Népdalokat dolgoznak fel, verseket zenésítenek meg és saját szerzemények is helyet kapnak repertoárjukban.
Dalaikban ötvözik a népzenét, a popzenét, továbbá a klasszikus zenéből is merítenek.

 

Leskowsky Hangszergyűjtemény
6000 Kecskemét, Rákóczi út 15.
Telefon: 0036 76 486 616, 0670 518 0801
Nyitva tartás: 10.00 – 18.00 óráig

A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében. Zenei előképzettség nélkül is átélheti a hangok születését, a zene örömét!

10. 00 – 17. 00
Tárlatvezetés
A látogatók a Hangszergyűjteményt végigjárva megismerhetik a magyar népi hangszerek világát, valamint távoli kultúrák különleges hangszereit. Az újrahasznosított hangszereken kedvükre zenélhetnek az érdeklődők.

14.00 – 15.00
Különleges hangszerek bemutatója a Hangszergyűjteményben
Vendégeink szórakoztató, zenés előadás keretén belül megismerkedhetnek a legérdekesebb hangszerekkel. Zenei, földrajzi, kultúrtörténeti utazás, kísérletezés hangokkal, hangszerekkel. Kézbe foghatják, kipróbálhatják a hangszereket, megtapasztalhatják a közös zenélés élményét.
Helyszín: Hangszergyűjtemény főbejárat. Limitált férőhely, érkezési sorrend szerint.

 

Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelye
6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.
Telefon: 76/480-776
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://muzeum.kecskemet.hu/muzeumok/cifra
Nyitva tartás: 10.00 – 21.00 óráig

EGY CSIPET SZECESSZIÓ

10.00 – 15.00
Szecessziós papírbaba, legyező és medál-készítés általános iskolásoknak

15.00 – 17.00
Macska-farka – Kvízjáték és linómetszés középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek
Szeretnél többet megtudni a századfordulós plakátokról vagy az ex librisekről? Csatlakozz hozzánk egy játéknyi időre a Cifrapalotában. A foglalkozás rendhagyó módon kívánja bemutatni a szecessziós plakátművészetet és könyvművészetet különös tekintettel a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében található alkotókra, mint például Faragó Géza vagy Falus Elek. A fiatalok egy feladatsor segítségével – amelyhez önállóan gyűjtik össze az információkat a helyszínen – felkészülnek egy gyors megmérettetésre egy lendületes kvíz keretében. Várunk egy kötetlen és izgalmas órára! A kvíz után ex libriseket készítünk linómetszés segítségével.

17.00 – 19.00
Szórakozz és alkoss: Kecskemétre érkezik a PaintCocktail!
Egy olyan estére vágysz, amikor végre teljesen kibontakozhatsz? Szeretnél ellazulni egy fárasztó nap után? A PaintCocktailban megtaláltad a tökéletes megoldást: kikapcsolódás és buli – csak kicsit másképp. Izgalmas, interaktív program, amely a szórakozást alkotással ötvözi. Kecskeméten most először, a Cifrapalotában próbálhatod ki, ahogy szabadon áramlik a kreatív energia, és persze a szuper hangulat. Ezen az alkalmon a szecessziós plakátművészet jegyében Faragó Géza Tungsram plakáttervét vesszük alapul a festéshez. Emellett még egy pohár finom bort is kínálunk neked. Ne hagyd ki! A program 18 fő befogadását teszi lehetővé.
Itt regisztrálhatsz:http://paintcocktail.com/termek/esemenyek/kecskemet/cifrapalota_szecesszio/

20.00 – 20.50
A költők kertjében… Énekelt-verses est a NegyedÓrával
Tóth Orsi és Szabó Mátyás koncertje
2015 nyarán alakult duó formációjuk. Nevük a közelség és távolság metszetére utal, hiszen zenéjükben és az életben is egy párt alkotnak. Repertoárjuk népdalfeldolgozásokból, versekből, saját dalokból áll, de szívesen színesítik kortárs költők műveivel, valamint Cseh Tamás dalokkal. Szeptember 16-án este egy hangulatos szecessziós környezetben, a Cifrapalota Pávás termében kortárs versek, illetve nagyjaink közül József Attila, Radnóti, Petőfi, Ady műremekei is dallá színesednek a duó előadásában.

 

Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszertörténeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Kölcsey u. 3.
Telefon: (+36) 76/329-964
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Nyitva tartás: 10.00 – 18.00 óráig

10.00 órától igény szerint tárlatvezetést tart Mészáros Ágnes főmuzeológus

15.00 –18.00
Karmelita víz készítése Kemendi Ágnessel
Citromfű és különféle fűszerek felhasználásával, Fáy András reformkori polihisztor receptje alapján.
A patikusok hajdan gyógyító illatos párlatokat készítettek rózsából, rozmaringból, citromfűből, levendulából, stb. Kemendi Ágnes elmeséli a desztillálás történetét, bemutatja saját lepárló készülékét, amivel illatos vizeket készít a közönség láttára, bevonva tevékenységébe az érdeklődőket. A lepárló berendezés sisakjába töltött növényeket átjárja a vízgőz, az így nyert párlatot belélegezhetjük, fürdővízbe önthetjük, illatos kencéket készíthetünk velük.

 

Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye
6000 Kecskemét, Gáspár András u. 11.
Telefon/Fax: 76/481-469
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.szorakatenusz.hu
Nyitva tartás: 10.00 – 18.00 óráig

„DOROMBOLÓ”

Buda Ferenc Kossuth-díjas és Nemzet Művésze-díjas költő Doromboló című, gyermekeknek szóló verseskötete 2013-ban jelent meg a Holnap Kiadó gondozásában. Ezen a napon ehhez a varázslatos kötethez kapcsolódnak programjaink.

10. 00 – 12.00
Illusztráció készítés Buda Ferenc Doromboló című verseskötetéhez Iskolás csoportoknak

16.00 – 18.00
Vendégünk Buda Ferenc. Készítsünk együtt illusztrációkat verseihez– Családi program
Vegyük kezünkbe könyvét; beszélgessünk gyermekkorról, játékról, versekről és versírásról. Kivételes alkalom ez a találkozó minden gyermeknek, de a szülők, felnőttek számára is. A neves költő verseiből játékosság, zeneiség és derű, örök fiatalság sugárzik. Műfaji különlegessége a kötetnek a benne szereplő néhány haiku vers. Hogyan születik egy vers, miként válik valakiből író, feltehetjük ezeket a kérdéseket. Meghallgathatjuk egy nagy művész gondolatait, aki itt él a közelünkben.
Buda Ferenc elmondja legkedvesebb gyermekverseit, a résztvevők illusztrációt készíthetnek, melyekből rögtönzött kiállítás nyílik a Szórakaténuszban.
Aki szereti a közös beszélgetéseket, az irodalmat, a nyelveket, esetleg ő maga is ír, vagy mondanivalóját szívesen festi le képekben, töltse a délutánt a Játékmúzeumban.