Néprajzi Múzeum

Az 1872-ben alapított Néprajzi Múzeum az egyik legkorábbi európai szakmúzeum, önállósá¬gát mégis viszonylag későn, csupán 1947-ben nyerte el. Számos költözés után került mai helyére, ahol közel negyven éve működik. Az Igazságügyi Palota a híres építész, Hauszmann Alajos életének egyik főműve, melyet a millennium évében, 1896-ban adtak át, s 1949-ig a legfelsőbb törvénykezés épülete volt; stílusa neoreneszánsz, barokk elemekkel, jellegzetessége a timpanon feletti háromlovas szekér. Az épület homlokzatát Fadrusz János és Zala György szobrai díszítik.
A múzeum tárgyi gyűjteményeinek anyaga a magyarországi és az európai, valamint az Európán kívüli területek hagyományos kultúráját öleli fel, etnológiai archívuma pedig az ország legjelen¬tősebb néprajzi forrástára.
A múzeum számára Vikár Béla gyűjtött – Európában elsőként – fonográffal népdalokat. A kollekció megalapozásában a kalandos életű alapító, Xántus János vállalt jelentős szerepet: az 1848–49-es szabadságharc tüzértisztje az Egyesült Államokba emigrált, de bejárta Közép- és Dél-Amerikát is, majd hazatérte után Kelet-Ázsiát kutatta, s a néprajz mellett zoológusként is tevékenykedett. Az intézmény más magyar utazók gyűjteményeivel is gyarapodott, így jutott hozzá többek között új-guineai, mongóliai, szibériai, ausztráliai és mindenekelőtt a magyar nyelvterületről származó tárgyakhoz.
Az állandó kiállítás A magyar nép hagyományos kultúrája címet viseli, s tizenhárom teremben mutatja be a magyarországi paraszti kultúrát a 18. századtól az I. világháborúig. A tárlat bepillantást enged a mindennapokba éppúgy, mint az ünnepekbe; a kalendáriumi ünnepek tárgyi anyaga mellett többek között egy kalotaszentkirályi menyasszonyi kelengyét is szemügyre vehetnek itt a látogatók
A múzeum magyar vonatkozású gyűjteményei a nemzeti kulturális örökség fontos elemét jelentik, amelynek révén a magyar történelem sajátos dimenziója, a közrendűek 18–20. századi életvilága ismerhető meg. A világ különböző kultúráinak gyűjteményeként a Néprajzi Múzeum a kulturális sokszínűség, a más kultúrákkal való megismerkedés lehetőségét is kínálja. Mindemellett az intézmény a jelenkori tárgykultúra és a hozzá kapcsolódó társadalmi jelenségek gyűjtésének, kutatásának is fontos centruma. Itt tekinthető meg továbbá évek óta a World Press Photo aktuális tárlata.1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Nyitva tartás:Felújítás alatt

+36 1 473 2400
www.neprajz.hu
info@neprajz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
107
Kiskönyvtár
080; 467 Néprajzi Múzeum

TEMATIKA