Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

A Pick szalámigyárat 1869-ben Pick Márk alapította. Akkor még csak a környéket látta el a kis üzem, de pár évtized múltán a népszerű új termékek révén egyre nagyobb hasznot termelő vállalkozást tulajdonosa kibővítette, és 1883-tól olasz munkásokkal elindult a nagyüzemi szalámigyártás. A gyár az alapító halála után is a család kezében maradt, egészen az államosításig. 1898-ban Pick Jenő bővítette ki és modernizálta az üzemet, ekkor indult világhódító útjára a Pick szalámi. A 20. század elejétől a fő termék a szalámi lett, a Pick pedig országos főtermelő és világmárka.
Pick Márk maga is foglalkozott paprikakereskedéssel, így a gyár bemutatása mellett ennek a fűszernek a története sem maradhatott ki a múzeum anyagából. A legmagyarosabbnak tartott ételízesítő őshazája Mexikó déli része és az Antillák szigetcsoport. Hazánkba balkáni közvetítéssel került, innen ered első neve is, a törökbors; a ma használt kifejezés a 18. században, a délszláv „papar” (borsocska) szó átvételével került a magyar nyelvbe.
Az 1900-as évektől elindult az ipari mértékű termelés és felhasználás, a paprika ekkor épült be a magyar konyhába. A szegedi paprika azóta is a legkiválóbbak közé tartozik, de innen ered a paprika felfűzésnek hagyománya is. A növény termesztésére zárt körzetet hoztak létre, a többszöri kézi szedés során csak a tökéletesen érett darabokat dolgozzák fel, ez alapozza meg a hamisítatlan minőséget.
A múzeumban amellett, hogy beavatnak minket a szalámikészítés és paprikatermelés titkaiba, kóstolót és termékmintát, valamint vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot is kapunk.6725 Szeged, Felső Tisza-part 10.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Szo: 15:00–18:00

+36 20 980 8000, +36 62 480 800 (fax)
www.pickmuzeum.hu
info@pickmuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
623
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

A szegedi paprika gyártásának története

Kolombusz közvetítésével az 1500-as évek második felében hazánkba is eljutott paprikanövénykéről Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést. Az első időszakban dísznövényként tartották, később viszont felismerték pozitív élettani hatásait, és gyógyszerként alkalmazták reumatikus megbetegedések, valamint hideglelés ellen. Csak egy évszázad múltán kezdték fűszernövényként termeszteni.

Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum
Szeged


A Pick szalámi és szalámigyár története

A kiállítás mintegy kettőszáz négyzetméteren kívánja bemutatni a több, mint 130 éves évfordulóját ünneplő nagyvállalat múltját. Elsőként a Pick család neves gyáralapító, gyárépítő tagjairól emlékezünk meg, majd megismerhetjük a világhírű téliszalámikészítés különleges helyzetét, mely a XIX. század második felére alakult ki. A sertésvágás önálló szakmák sokaságát hívta életre: így különültek el egymástól a szúrómesterek, a béltisztítók, de ennek a folyamatnak eredménye a szalámikészítés önállósulása is.

Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum
Szeged