Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma

A Ráday Múzeum kicsi, ám sokoldalú gyűjteménye a kecskeméti Ókollégiumban, a „hírös város” egyetlen 19. századi középületében működik. Homlokzatát Hild József tervezte, s eredetileg a kecskeméti református oktatást szolgálta.
A múzeum anyaga elsősorban a Dunamellék református egyházművészetét mutatja be. A mai gyűjtemény alapjait a református köznemes Ráday Pál, II. Rákóczi Ferenc tanácsosa és fia, Ráday Gedeon vetették meg a 18. században.
Az egyházművészeti kiállítás évszázadokat átölelve, a hazai reformáció kezdeteitől mutatja be a református gyülekezetek ízlésvilágát, tárgykultúráját és mértéktartással párosuló díszítő kedvét. A kiállított tárgyak a hajdan volt nemzedékek küzdelmét, igyekezetét és hitét közvetítik a látogatók számára. A tárlaton a református templomok fontosabb berendezési tárgyai is láthatóak: úrasztala, szószék, festett famennyezetek és a református hitelvek szerinti két sákramentum, a keresztség és az úrvacsora kiszolgáltatásának eszközei.
A liturgikus tárgyak bemutatását egyháztörténeti kiállítások egészítik ki. Az interaktív Kálvin-tárlat a reformáció, a protestáns etika és gondolkodás máig meghatározó személyiségével, korával, gondolataival ismerteti meg a látogatókat. Lehetőség nyílik továbbá zsoltárok, prédikációk hallgatására, filmek megtekintésére, számítógép használatára és könyvek tanulmányozására is. A magyarországi református egyház meghatározó személyisége, Ravasz László püspök tiszteletére rendezett emlékkiállítás pedig fontos információkkal szolgál a 20. század egyháztörténetére vonatkozóan.
A múzeumban az egyházi témájú kiállítások mellett letétként megtekinthető egy jelentős magángyűjtemény is. Fuxreiter András védett ásványgyűjteménye állandó és időszaki bemutatókkal várja az őslénytani leletek, kőzetek, ásványok szerelmeseit. Mindemellett a múzeum megújuló időszaki kiállításokat is kínál a látogatók számára.6000 Kecskemét, Kálvin tér 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Pént: 10:00–18:00

+36 76 486 226
www.radaymuzeum.hu
klenodium@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
352
Kiskönyvtár

TEMATIKA