Rippl–Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Kaposvár

A Rippl-Rónai Múzeum mint megyei hatókörű intézmény nem csupán saját gyűjteményét gondozza, hanem kiemelkedő szerepe van a régió egészét érintő muzeológiai munkák koordinálásában is. A múzeum névadója Rippl-Rónai Ödön műgyűjtő, Rippl-Rónai József testvérbátyja.
Jelenleg négy állandó kiállítás várja a látogatókat, amelyek Somogy megye gazdag természeti, régészeti és néprajzi kincseit, valamint a névadó gyűjteményes képzőművészeti anyagát mutatják be.
A Természeti örökségünk című kiállításon diorámákban látható a nagy kiterjedésű somogyi erdők, lápok és száraz homoki gyepek élővilága. A vitrinekben megcsodálhatjuk a változatos növény- és állatvilág preparátumait, valamint a geológiai, paleontológiai különlegességeket. A kiállításhoz tartozik egy audiovizuális oktató terem, ahol a gyerekek interaktív játékokkal játszhatnak, természetfilmeket nézhetnek.
A Fejezetek Somogy néprajzából című kiállításon megismerkedhetünk a hagyományos somogyi pásztorélettel – egyebek mellett a pásztorművészek faragott munkáival –, de láthatunk itt paraszti viseleteket is, köztük a csak erre a vidékre jellemző csökölyi fehér gyászviseletet.
A múzeum közel másfél milliós régészeti gyűjteményéből válogat a Kincsek Somogy földjéből című tárlat. A múzeumban látható továbbá Rippl-Rónai Ödön nagy szenvedéllyel, harminc év munkájával összeállított jelentős műgyűjteménye is.
Az intézmény a kiállításokhoz kapcsolódva már óvodás kortól változatos múzeumpedagógiai programokat kínál. A Legyünk mi is régészek! elnevezésű foglalkozáson például – mialatt az előkészített sírládákból maguknak kell aprólékos munkával kiásniuk a csontokat és sírmellékleteket – az alapvető régészeti munkafolyamatokat ismerhetik meg a gyerekek.

TEMATIKA

7400 Kaposvár, Fő utca 10.
Nyitva tartás:IV. 01.–X. 31.: Kedd–Vas: 10:00–16:00, XI. 01.–III. 31.: Kedd–Vas: 10:00–15:00

+36 20 286 6424
www.smmi.hu
info@smmi.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1401

KiskönyvtárRippl-Rónai Ödön Gyűjtemény

A gyűjteményben a festő öccse által kiemelkedőnek tartott művek kaptak helyet, többek közt Csók István, Czóbel Béla, Ferenczy Károly, Czigány Dezső, Kernstok Károly, Iványi Grünwald Béla, Márffy Ödön, Vaszary János, Zichy Mihály, Orbán Dezső, és testvére, Rippl-Rónai József alkotásai.

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum
KaposvárAz Otthon melege

A Steiner gyűjtemény

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum
KaposvárHonfoglalás kora Somogyban

Kiállításunkban főként az említett lelőhely (Vörs-Papkert) leleteit mutatjuk be. Mintegy keretként mellette kiállítjuk az itt találtakkal párhuzamba állítható, a honfoglalás korát közvetlen megelőző, más lelőhelyekről származó, legkésőbbre keltezhető avar kori leleteket, és természetesen a megye más területein előkerült honfoglalás kori anyagot is.

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum
KaposvárFejezetek a magyar középkori élet tárházából

A kiállítás a Karoling peremkultúra - a IX. századi avar leletanyag - bemutatásával indul. A tárlók a temetőben talált családok leletanyagát tartalmazzák: arcrekonstrukciók, lószerszámok, ékszerek, kardok, övbújtatók.

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum
KaposvárKincsek Somogy földjéből

A kiállítás időutazásra hív, hiszen rendezőelve az, hogy a csiszolt kőkorszaktól kezdve a középkorig bemutatja a megye legjelentősebb régészeti leleteit. Bizonyos rendező elv szerint tekintve a legjelentősebb régészeti tárgyak kerültek a vitrinekbe, ám sejthetjük: számtalan szebbnél szebb, érdekesebbnél érdekesebb lelet lapul még a múzeum raktárainak mélyén.

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum
KaposvárTermészeti örökségünk

A megye természeti értékeit bemutató kiállítás bevezetőjében Somogy megye földrajzi helyzetének, domborzatának ismertetése után annak földtörténeti kialakulásával ismerkedhetünk meg.

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum
KaposvárFejezetek Somogy néprajzából

Az első terem a népi társadalom sajátos rétegét képező pásztorok használati eszközeiből, ünnepi viseletéből, faragóművészetük legmívesebb darabjaiból ad válogatást, ismertetve főként a pásztorok köréből kikerülő s velük szoros kapcsolatot tartó betyárokról szóló hagyományokat is.

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum
Kaposvár