Sóstói Múzeumfalu

Magyarország második legnagyobb skanzene 1979-ben nyílt meg. Ekkoriban öt porta volt megtekinthető, manapság viszont már hét és fél hektáron, nyolcvan eredeti, áttelepített építménnyel várja látogatóit a múzeumfalu, ahol a 19. század végi Észak-Tiszántúl sokszínű népi építészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Az ország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi és néprajzi tájegységeire jellemző hagyományos életvilágot és a különböző társadalmi csoportok életmódját mutatja be. Szatmár, Bereg, Rétköz, Nyírség és a nyíri Mezőség vidékének jellegzetes szegény- és középparaszti, valamint kisnemesi lakóházait, gazdasági épületeit találjuk itt faluszerű épületcsoportokba rendezve. Az iskola, a református templom és harangtornya, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és a kocsma is helyet kapott a faluközpontban, ahogy az egykor minden valamire való kisközségben szokásban volt. Különlegességekkel is találkozhatunk: borbélyüzlet, hajdani kismesterségeket bemutató műhelysor, kovácsműhely, faluvégi cigánykunyhók épületegyüttese és a 18. században betelepült szlovák népesség életmódját bemutató tirpák tanya is helyet kapott a területen.
Rég letűnt mesterségek kelnek életre a múzeumban: munka közben figyelhetjük meg többek között a mézeskalácsos mestert, a gyertyamártót, a fafaragót és a fazekast. Nagyobb rendezvények vagy csoportos foglalkozások alkalmával a vendégek még közvetlenebb módon ismerkedhetnek meg a hagyományos mesterségekkel, ilyenkor a szatócsbolt, a kocsma és a templom is eredeti szerepének megfelelően működik.
A látogatókat változatos programok fogadják. Szerdánként népi gasztronómiai bemutatót tartanak, ahol az elkészült specialitásokat „kötelező” megkóstolni. Májusban májusfát állítanak a faluban, augusztusban megrendezik a Szent István-napi kenyérünnepet, Márton napján pedig libás mulatságot tartanak. Az őszi paraszti munkákhoz kapcsolódóan bemutatókat is rendeznek az intézményben, ahol a látogatók kipróbálhatják, hogyan kell csépelni, lekvárt főzni vagy akár dohányt fűzni, simítani.4431 Nyíregyháza-Sóstófürdő, Tölgyes utca 1.

Nyitva tartás:IV. 1.–IX. 30.: 10:00–18:00, X. 1.–X. 31.: 10:00–17:00

+36 42 479 704, +36 42 500 552
www.muzeumfalu.hu
info@muzeumfalu.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1502
Kiskönyvtár
026 Sóstói Múzeumfalu

TEMATIKA

A ajánlatai

Barangolás régmúlt iskolákban - Állandó iskolatörténeti kiállítás a Sóstói Múzeumfalu Barabási iskolájában

A 19. század végi, tornácos, zsindelytetős épület egyik tantermében eredeti enteriőr-berendezés mutatja be a két világháború közötti falusi református elemi népiskolai állapotokat, míg a másik tanterem tablóin és tárlóiban elhelyezett dokumentumok, tárgyak, szemléltető taneszközök segítségével idézhetők fel a 19. század végétől az 1960-as évekig a kor szellemi irányzatai által erősen befolyásolt oktatáspolitika fő vonásai.

Sóstói Múzeumfalu
Nyíregyháza - Sóstó


Tapintható népi kultúra

Az utóbbi években a bemutatók, tárlatvezetések vagy kézműves foglalkozások során merült fel az az igény, hogy más múzeumok gyakorlatához hasonlóan itt is legyen egy olyan kiállítás, amely az érdeklődő látogatókat nem hagyományos módon vezeti be a népi kultúra világába, legyenek látók, vakok vagy csökkentlátók, kicsik vagy nagyok.

Sóstói Múzeumfalu
Nyíregyháza - Sóstó


Az Észak-Tiszántúl népi építészeti emlékei

A múzeumba áttelepített közel 100 népi objektum egy elképzelt, ám szerkezetében és épületei által hiteles települést formál, ahol a lakóházakat és a portákon felépített gazdasági épületeket közösségi épületek sora egészíti ki, de belőle - mint az igazi falvakban - nem hiányozhat a jellegzetes sírjelekkel "benépesített" temető és a faluvégi cigány lakóépületek együttese sem.

Sóstói Múzeumfalu
Nyíregyháza - Sóstó