Varázstorony

Varázstorony Természettudományi, Pályaorientációs és Módszertani Központ

Az egri csillagvizsgálót Specula néven gróf Eszterházy Károly egri püspök alapította a 18. században a tervezett egyetem egyik intézményeként, melyet a kor legjobb csillagászati műszereivel szereltek fel. Hell Miksa magyar származású bécsi királyi csillagász londoni és bécsi távcsőépítő műhelyekből rendelte meg a kor legmodernebb csillagászati megfigyelő eszközeit. Az 53 méter magas megfigyelőtorony 1776-tól állt készen a működésre.
Ma a torony negyedik emeletén, a Hell Miksa Experimentáriumban diákcsoportok előzetes egyeztetést követően rendhagyó természettudományi, múzeumpedagógiai órákon és foglalkozásokon vehetnek részt. A felállított tárlókban az érdeklődők az elmúlt évszázadok fizikai taneszközeiből, valamint a Bükk-hegységből származó kőzetekből, ősmaradványokból összeállított kiállítást szemlélhetnek meg.
A Líceum hatodik emeletén található Varázsteremben alapvető fizikai jelenségekkel ismerkedhetnek meg a vendégek, interaktív kísérleteken keresztül. Ugyanitt a Planetáriumban különböző csillagászati műsorok várják az érdeklődőket.
Ezen a szinten található a Csillagászati Múzeum is, amely eredeti környezetben tárja elénk egy 18. századi csillagvizsgáló távcsöveit és egyéb eszközeit. Itt tekinthető meg továbbá az észak–dél irányban tájolt délvonal. A meridiánon áthaladó fényfolt (napkép) segítségével megállapítható a helyi, azaz a csillagászati dél időpontja. Érdekes kiállítási tárgy a mezőnyárádi ágyús napóra, amely puskapor robbanásával jelezte a helyi delet.
A tizedik emeleten működik a Camera Obscura, vagyis a sötétkamra. Optikái segítségével egy fehér asztalra kivetített képen csodálhatjuk meg a város nevezetességeit. A fél emelettel alacsonyabban lévő panorámateraszról madártávlatból szemlélhetjük a várost.3300 Eger, Eszterházy tér 1.

Nyitva tartás:Március 15-től április 30-ig: Hétfő kivételével mindennap 9:30-15:30-ig; Május 1-től augusztus 31-ig: Mindennap 9:30-17:30-ig; Szeptember 1-től szeptember 30-ig: Hétfő kivételével mindennap 9:30-17:30-ig; Október 1-től október 31-ig: Hétfő kivételével mindennap 9:30-15:30-ig; November 1-től március 15-ig: Hétfő kivételével mindennap 9:30-13:30-ig; December 21-től január 2-ig: ZÁRVA TARTUNK!; Pénztár zárás: nyitvatartás vége előtt fél órával!

+36 36 520 400/2279
https://www.varazstorony.hu/
varazstorony@varazstorony.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1012
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Természettudomány

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet