Szentendrei Képtár

A Ferenczy Múzeum valaha egyetlen, ma már csak egyik időszaki kiállítóterme a város főterén, az 1700-as évek elején épült Kereskedőház földszintjén kapott helyet 1978-ban. Az épület érdekessége, hogy a 19. században közös tetőszerkezettel kapcsolták össze az eredetileg hat, különböző időpontokban keletkezett házból álló együttest. A Kereskedőház eredeti beosztása ma is felismerhető: az emeleten lakások helyezkedtek el, a földszinten a tulajdonosok üzletei, ezek mögött pedig kisebb raktárak voltak, a pincék és a hatalmas, kétszintes osztatlan padlástér szintén raktározásra szolgáltak. 1977-ben, a Képtár kialakítása során elvégzett műemléki falkutatás során az egyik földszinti teremben gyönyörű barokk freskókat tártak fel.
A Szentendrei Képtár – akkor még kizárólag képzőművészeti programmal – szinte napra pontosan a Szentendrei Festők Társasága hivatalos bejegyzésének 50. évfordulóján nyílt meg. „Az alapgondolat az volt, hogy a Képtár helyet adjon a megyei és a szentendrei tárlatoknak, mutassa be a múzeum új szerzeményeit, rendezze meg a gyűjtőkörhöz tartozó jelentős mesterek életmű-kiállítását, s igény szerint fogadjon külföldi műegyütteseket is” – fogalmazták meg a kiállítóhely küldetését az alapítók. Ez a koncepció a mai napig működik, azzal a módosulással, hogy a Pest megyei tárlatok a nyolcvanas évek közepére majdnem teljesen eltűntek, illetve az 1990-es évek végén néhány évre az időközben megnyílt szentendrei MűvészetMalomba helyeződtek át.
Manapság a Képtárban évente három-négy időszaki kiállítás tekinthető meg. A tárlatokat részben a Ferenczy Múzeum gyűjteményéből állítják össze, de sokszor rendeznek tematikus, retrospektív vagy emlékkiállításokat is szentendrei művészek életműveiből válogatva. A képzőművészeti kiállítások mellett minden évben néprajzi, történeti vagy régészeti időszaki tárlatok is láthatók.
A Kereskedőház közelmúltban egybenyitott és felújított pincéjében 2014-ben – az 1972-ben megszűnt szentendrei helytörténeti kiállítás hiányát pótlandó – várostörténeti kiállítás nyílik.2000 Szentendre, Fő tér 6.

Nyitva tartás:Lásd a múzeum weboldalán!

+36 20 779 6659
www.femuz.hu
titkarsag@femuz.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1349
Kiskönyvtár

TEMATIKA