Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma

A Mátra Múzeum központi egysége Gyöngyösön, az 1770-ben épített egykori Orczy-kastély épületében található. Gyűjtőköre elsősorban természettudományi jellegű: hazánk állat- és növényvilága mellett Európa és más földrészek élővilágára terjed ki. Kisebb gyűjteményi egysége a Gyöngyös város múltjával kapcsolatos tárgyi és dokumentációs anyagot. foglalja magában. Az 1887-ben alapított múzeum első állandó kiállítása 1957-ben nyílt meg a kastélyban.
A kastély épületében, a fedett udvaron a Mátraderecskén előkerült mamutcsontváz fogadja a látogatót. Az itt található négy állandó kiállítás közül az első a vadászat történetét, eszközeit, művészi ábrázolásait mutatja be. A múzeum emeleti barokk termeiben a gyöngyösi helytörténet tárgyi és írott emlékeivel találkozhatunk. Itt láthatók az 1826-os átépítés előttről származó, restaurált falképek is.
A kastélyban a természetrajzi kiállítási egységek közül az ásványtani és az őslénytani látható. Ezek révén a látogató áttekintést kap a Mátra ásványvilágáról, illetve betekintést nyerhet az Észak-Magyarország területén feltárt, az egykori élővilágot reprezentáló fosszilis növények és állatok világába.
A kastélyt övező kert szintén múzeumi bemutatóhelyként működik. Az elhelyezett táblák segítenek az itt megfigyelhető növények és állatok megismerésében.
A kertben álló épület komplex módon szolgálja a muzeológiai tevékenységet, az oktatást és a gyűjteményi anyag megőrzését. A háromszintes kiállításának tengelyében található épített tölgyfa az élővilág szintezettségét reprezentálja. Körülötte diorámákban és tárlókban bemutatott preparátumokat, tablókat találunk, melyek lehetővé teszik az élővilággal kapcsolatos ismereteink elmélyítését. A tárlatot szervesen egészíti ki a pálmaház, ahol akváriumokban és terráriumokban más földrészek élővilágának képviselőiből kaphat ízelítőt a látogató.
A múzeumpedagógiai tevékenységet a napjaink követelményeinek megfelelően kialakított és felszerelt oktatóterem szolgálja. Az elmúlt évtizedben felújított és bővített intézmény 2009-ben elnyerte az Europa Nostra Fődíjat, valamint az Év Múzeuma díjat.3200 Gyöngyös, Kossuth Lajos utca 40.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–17:00

+36 37 505 530
www.matramuzeum.hu
matramuzeum@ace.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1022
Kiskönyvtár

TEMATIKA

A ajánlatai

Ásványok világa

A Mátra ásványkincsei régóta ismeretesek. Az első említések egyike Luigi Fernando Marsigli olasz hadmérnök tudósításából származik, aki 1700-ban megjelent könyvében azt írja, hogy egész Magyarországon a legtisztább aranyat Heves megyében bányásszák. A Mátrában a legjelentősebb ásványképződés az andezit hasadékaiban, hólyagüregeiben forró vizes oldatok hatására játszódott le.

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma
Gyöngyös


Várostörténet, kastélytörténet

A kiállítás öt teremben került megrendezésre. Az első terem várostörténet dióhéjban. Az itt bemutatott anyag és az interaktív térkép segítségével a város történetének legjellegzetesebb eseményeit ismerhetik meg a látogatók, és bepillantást nyerhetnek városi polgárság mindennapjaiba.

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma
Gyöngyös


Természettudományi kiállítás

Megnyitotta kapuit a gyöngyösi Mátra Múzeum új természettudományi kiállítása és a pálmaház. Így a budapesti Természettudományi Múzeum után az ország második legnagyobb természettudományi gyűjteményével várja a látogatókat. Az új épület modern, 3 szinten létrehozott terei könnyen áttekinthető helyet biztosítanak a kiállításnak, amely része az Európa Nostra díjat nyert projektnek.

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma
Gyöngyös


Vadászati-vadgazdálkodási kiállítás

A kiállítás négy teremben került megrendezésre. A tematikus anyagok mellett igen sok trófea, és művészeti alkotás teszi változatossá a bemutatót. Az első terem, Dr. Varga (De Vargas) Ervin (1912-2003.) volt debreceni ügyvéd vadászati, vadászattörténeti tárgyi emlékeit mutatja be enteriőrszerű berendezés formájában.

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma
Gyöngyös


Őslények világa

A múzeum őslénytani anyaga az egykori gyűjtő Legányi Ferenc, és a jó barát tudós Andreánszky Gábor munkásságának eredményeként nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű. A kiállítás ennek a két nagyszerű embernek állít emléket, úgy, hogy közben bemutatja az Északi-középhegység legfontosabb őslénytani lelőhelyein előkerült nővényi és állati kövületeket. A tárlat két teremben került megrendezésre.

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma
Gyöngyös