Vármúzeum

Siklós

A siklósi vár falait a XIII. században kezdték építeni, és a Garai család birtokába jutott erődítmény a XV. század során központi helyet foglalt el az ország életében. A XVI. század elején a vár a Perényi család és Kanizsai Dorottya kezébe került, ezzel megkezdődött a vár rövid reneszánsz korszaka. 1543-ban a vár török uralom alá került, majd 1686-ban szabadult fel. A XVIII. század végén a Batthyány család építkezéseivel érte el jelenlegi formáját. Az utolsó várúr Gróf Benyovszky Móricz volt. 1943-ban állami kézbe került. A II. világháború után állapota egyre romlott, ezért 1955-ben megkezdődött egy nagy felújítás, amelynek során látogathatóvá tették a várat. 2011-ben – közel másfél évig tartó munkálatokat követően – felújítva nyitotta meg kapuit, teljesen új múzeumi tárlatokkal, a rekonstrukción átesett barbakánnal, felhajtóhíddal, Kanizsai Dorottya-kerttel és várkápolnával.

A déli szárnyban található a várbörtön és a kínzókamra. Itt a jobbágyok és a nemesek számára fenntartott cellák közti különbséget, a megújult kínzókamrában a különböző kínzó- és kivégzőeszközöket lehet szemügyre venni.

Siklós a Villányi borvidék szívében található, így a környék története nehezen választható el a rómaiak óta jelen lévő szőlőkultúrától. A bormúzeum nem csak régi szőlészeti és borászati eszközöket mutat be, hanem vinotékájában a borvidék több borászatának kiváló minőségű borai is megtalálhatók.

A Tenkes kapitánya panoptikumban az 1963-ban, a várban és környékén forgatott sorozat szereplőit bemutató viaszbábok mellett a széria írójáról, Örsi Ferencről is tájékozódhat a látogató.
A várkápolna az ország egyik legszebb gótikus kápolnája, amely 2014-ben a falkutatások során előkerült, 1470-es évekbeli festett, gótikus Krisztus faragvánnyal gazdagodott. A kápolnából nyílik egy kisebb egyháztörténeti kiállítás, ahol további érdekességeket tudhat meg a látogató a kápolna történetéről, illetve Siklós egyháztörténetéről.

A földszinti lovagteremben reneszánsz bútorkiállítás található, ahol XVI–XVII. századi szőnyegek és utazóládák is helyet kaptak.

A középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás 4 terme az első emeleten található. A ruhák és a fegyverek hiteles másolatai közül érdemes kiemelni a Maximilian típusú teljesvértet és a lóvértet. Ezen az emeleten található két helyi kötődésű festőművész, Istókovits Kálmán és Simon Béla kiállítása is.

Itt látható a 2011-ben megtalált imafülke is, melynek típusa egyedülálló az országban és az egyetlen olyan épített emlék, ami Kanizsai Dorottyához is köthető.

A második emeleten vártörténeti kiállítást tekinthet meg a vendég a várat birtokló családok címereivel, makettekkel és fotókkal, valamint egy horvát és egy szerb nemzetiségi kiállítás mutatja be környék sokszínű kultúráját. 2014-ben, az I. világháború évfordulóján egy I. és II. világháborút bemutató kiállítás is helyet kapott a várban.

A keleti szárnyban szemügyre vehetjük a XV. századi Garai-korabeli járószintet, s ide szervezik az időszakos kiállításokat is.

Kilépve a keleti és az északi szárny mögötti várfalszakaszra egy lélegzetelállító panoráma jelenik meg a látogatók előtt.

TEMATIKA

7800 Siklós, Vajda János tér 8.
Nyitva tartás:Egész évben További információ: www.siklosivar.hu

+36 72 579 090
www.siklosivar.hu
titkarsag@siklosivar.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

252

Kiskönyvtár

096 Vár


Kínzástörténeti panomtikum

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósTenkes kapitánya panoptikum

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósHadtörténeti kiállítás

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósSiklósi Szalon

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósVárkápolna

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósKínzókamra

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósVárbörtön

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósA vár urai

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósA kesztyűs mesterség és a kesztyűdivat története

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
SiklósVadászati kiállítás

Siklósi Várszínház Nonprofit Közhasznú Kft.
Siklós