Rómer Múzeum– Vastuskós-ház

Győr

A Patkó Imre-gyűjtemény 1986-ban nyitotta meg kapuit Győr egyik legszebb kora barokk épületében, az úgynevezett Vastuskós házban. Az épület a sarokerkély alatt álló vastuskóról kapta a nevét, melyet a ház egykori tulajdonosa, a kereskedő Zittrisch Mátyás állított. Az itt látható, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum által kezelt gyűjtemény névadója, Patkó Imre az 1940-es évektől újságíróként, majd pekingi és londoni tudósítóként dolgozott, de teljesített szolgálatot a párizsi Magyar Nagykövetségen is. Kollekcióját az 1950-es évek végén alapozta meg, és 1972-től művészettörténészi oklevél birtokában folyamatosan gazdagította.
A gyűjtemény két nagy egységből áll: kétharmad részét képzőművészeti alkotások teszik ki, egyharmada a távol-keleti, ausztráliai, óceániai, afrikai törzsi művészetet képviseli. Legértékesebb darabjai a festmények, melyek a 20. század magyar képzőművészetébe nyújtanak betekintést. A Vastuskós ház termeiben többek között Mednyánszky László, Derkovits Gyula, Kádár Béla, Kassák Lajos, Czóbel Béla, Anna Margit, Ámos Imre, Kondor Béla műveivel találkozhatunk. A festészeti anyagot gazdag, technikai kivitelében és témavilágában egyaránt sokszínű grafikai gyűjtemény egészíti ki.
Patkó Imre egy 1956-os tibeti utazása során alapozta meg távol-keleti kollekcióját. A sokszínű gyűjtemény első darabjai mantrákat tartalmazó vésett kövek, egy 18. századi tibeti imazászló, illetve egy imamalom voltak. A vietnami művészetet újévi fametszetek és legyezők képviselik. A kínai gyűjtemény darabjai a jellegzetes tusfestmények, de helyet kaptak a kiállításon az Ezeregyéjszaka világát idéző perzsa olajmécsesek, egy indiai vízipipa, egy különös négyes agyagharang, valamint egy burmai faszobor is.
A néprajzi gyűjtemény zömét az afrikai művészet emlékei alkotják. A tárgyak elsősorban a nyugat-szudáni, az atlanti partvidéki, a nigériai, a kameruni és a kongói népek hagyatékából származnak. A kollekció jellegzetes darabjai a szertartási maszkok, a dogon nép termékenységszobrai, a bambara törzs antilop figurái, valamint a meghökkentő, kaurikagyló szemű kongói fétisszobrok. Különös értéket képviselnek az Etiópiában élő, zsidó vallású falassák agyagszobrocskái. Ausztrália őslakóinak művészetét négy különböző stílusú kéregfestmény idézi meg.

TEMATIKA

9022 Győr, Széchenyi tér 5.
Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 96 310 588
www.romer.hu
titkarsag@romer.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

831

Kiskönyvtár

362 Vastuskós-ház – Patkó Imre Gyűjtemény


16-20. századi távol-keleti afrikai és óceániai gyűjtemény

Patkó Imrét minden bizonnyal a modern festészet iránti érdeklődése fordította az annak egyik forrásvidékét jelentő törzsi művészet felé. A gyűjtemény zömét az afrikai művészet emlékei alkotják. A tárgyak elsősorban a nyugat-szudáni, az atlanti-partvidéki, a nigériai, a kameruni és a kongói népek hagyatékából származnak.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Patkó Imre Gyűjtemény
Győr20. századi magyar és nyugat-európai képzőművészeti gyűjtemény

A gyűjtemény két nagy egységből tevődik össze: a kollekció közel 70%-át felölelő szépművészeti, illetve a fennmaradó 30%-ot magába foglaló távol-keleti, ausztráliai, óceániai, afrikai iparművészetet, törzsi művészetet reprezentáló rész.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Patkó Imre Gyűjtemény
Győr