Vörösmarty Mihály Emlékkiállítás

A Velencei-tótól másfél kilométerre található kis faluban, Kápolnásnyéken, egy 1801–1802-es építésű gazdatiszti házban nevelkedett a hazai romantika irodalmának kiemelkedő alkotója, a magyarság nemzeti énekének, a Szózatnak a költője, Vörösmarty Mihály. Gyermekkorának helyszínén ma emlékmúzeum működik.
Vörösmarty már elmúlt egyéves, amikor a család a házba költözött, de gyermekkorának emlékei mind ide kötődtek, így sokan a kápolnásnyéki kúriát tekintették szülői házának, és 1847-ben a Vörösmarty Mihály minden munkái második kiadásának címlapjára is az erről az épületről készült felvétel került. Az 1848–49-es szabadságharc bukása után egy harmadik ház is otthont adott Vörösmartynak Kápolnásnyéken, ma már azonban sem ez, sem a szülőház nem áll. Az egykori gazdatiszti lak viszont 1952 óta emlékkiállításként működik.
Az ezredfordulón – a költő születésének kétszázadik évfordulójára – újrarendezett tárlat biedermeier hangulatot áraszt. A szobák elrendezése, a bútorok, a tárgyak hasonlók, mint amilyenek Vörösmarty hétköznapi világát alkothatták. Viszonylag kevés eredeti relikviát találunk itt, de láthatjuk a költő egykori íróasztalát – rajta a Szózat kéziratváltozataival –, egy emlékszöveggel ellátott pecsenyéstálat, továbbá a család hagyatékából származó intarziás komódot.
Az emlékkiállításon dokumentumok segítségével ismerhetjük meg a költő életútját: az első terem az 1830-as évek végéig tartó szakaszt, míg a harmadik az 1830-as évek legvégétől a költő haláláig terjedő időszakot mutatja be. Ezek fogják közre a Vörösmarty-relikviákat tartalmazó biedermeier szobát.
A tárlat a bizakodás és reménytelenség romantikus kettőssége mentén szerveződő pályaképet, a tanulmányokon, házitanítóskodáson, lapszerkesztői munkán, írói sikereken keresztül alakuló személyiséget ismerteti meg a látogatóval, továbbá a költő halála után jelentkező Vörösmarty-kultusz történetét is bemutatja.2475 Kápolnásnyék, Vörösmarty utca 1.

Nyitva tartás:III. 15.–XI. 30.: Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 22 709 014, +36 22 315 583
www.szikm.hu/kapolnasnyek.php
hivatal@kapolnasnyek.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
727
Kiskönyvtár

TEMATIKA