Zempléni Múzeum

Szerencs

Az első erődítményt 1557-ben Némethy Ferenc építtette Szerencsen, egy bencés kolostor maradványaiból. Az uradalom 1580-ban Rákóczi Zsigmond későbbi erdélyi fejedelem birtokába került. Ő építtette a későreneszánsz stílusú épületet, amely családi rezidenciaként szolgált. E szerepet I. Rákóczi György idején Sárospatak vette át, de a szerencsi vár továbbra is fontos uradalmi központ maradt. Későbbi tulajdonosai – a Grassalkovich, az Almássy és a Szirmay család – lakóépületként használták. A II. világháború idején teljes berendezése elpusztult. A hatvanas, hetvenes években a vár átmenetileg irodáknak és lakórészlegeknek adott helyet, 1979-ben pedig megkezdődtek az épület felújítási munkálatai.
1965-ben megindult Szerencsen a múzeum létrehozására irányuló helytörténeti gyűjtőmunka, melyben főként a lakosság és a honismereti szakkör tagjai vettek részt. 1967-ben dr. Petrikovits László szerencsi fogorvos magángyűjtésének egy részét felajánlotta az alakuló kollekció számára, így megnyílhatott az első helytörténeti és képeslap-kiállítás. 1969-ben a gyűjteményt múzeummá nyilvánították, amely 1991-ben a felújított Rákóczi-várba költözött.
A Petrikovits-gyűjteménynek köszönhetően itt őrzik az ország legnagyobb, közel egymillió darabot számláló képeslapanyagát. A világ minden tájáról érkező, helytörténeti, építészettörténeti, viselettörténeti, néprajzi jelentőséggel bíró képeslapok az 1880-as évektől napjainkig tartó időszakot ölelik fel. A gyűjteményben az 1945 előtt és után kiadott lapok különválasztva, tematikus csoportokba rendezve találhatók meg. Az állandó kiállításon képet kaphatunk a képeslapok változatos világáról, keletkezésük körülményeiről, használatukról és gyűjtésükről.
Az intézmény másik különleges anyaga Farkas István gyűjtőszenvedélyének köszönhető: a 36 ezer darabot számláló ex libris-tár magyar és európai alkotók könyvjegyeit tartalmazza. A műfaj legismertebb hazai alkotójának, Fery Antalnak szinte a teljes életműve és számos ex libris-dúca is megtekinthető a tárlaton.
A múzeum néprajzi és történeti emlékekből berendezett tárlata Rákóczi Zsigmond fejedelem korát idézi. Egy bemutatószobában a vár építéstörténetével is megismerkedhetünk a külső és a belső várat ábrázoló makett, kőfaragványok, csempetöredékek, edények, valamint fotók és építészeti dokumentáció segítségével.

TEMATIKA

3900 Szerencs, Huszárvár utca 1.
Nyitva tartás:Hét–Pént: 8:00–16:00, Szo–Vas: 10:00–16:00

+36 47 362 842, +36 47 560 159
www.hermuz.hu
muzeum@szerencs.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

554

Kiskönyvtár

440 Zempléni Múzeum


Rákóczi Zsigmond és kora

Zempléni Múzeum
SzerencsA képeslap története

Zempléni Múzeum
SzerencsA szerencsi vár építésének története

Zempléni Múzeum
SzerencsFery Antal ex librisei

Zempléni Múzeum
Szerencs