Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény

Dr. Timkó Imre megyés püspök 1983-ban alapította a Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt azzal a céllal, hogy bemutassa a magyarországi görög katolikusok gazdag művészeti és történelmi örökségét.
2000 tavaszán nyílt meg az intézmény új állandó kiállítása A magyar görög katolikus egyház művészeti értékei a 18–20. században címmel. A kiállítás elsősorban Északkelet-Magyarország görögkatolikus emlékeit mutatja be. Az itt látható egyházművészeti tárgyak igen változatosak. A gyűjtemény részét képezik többek között 17–18. századi ikonok, ikonosztázion faragványok, liturgikus tárgyak, evangéliumos könyvek, viseletek és templomi zászlók is. A múzeum állandó kiállítása ezekből a tárgyakból válogatva tekinti át a helyi görög katolikus közösség teljes történetét. Igen sok műalkotás régi, azóta elpusztult fatemplomokban funkcionált kultikus tárgyként, majd késő barokk templomokban őrizték őket, és innen kerültek a gyűjteménybe.
A tárlat nem csupán a barokk templomokban őrzött, korábbi időszakból származó tárgyakat mutatja be, hanem a késő barokk görögkatolikus művészet alkotásai közül is kiemel néhányat, sőt kitekint a 19–20. század posztbizánci művészetére is. A gyűjtemény tárgyain jól megfigyelhetjük a nyugati és a keleti hagyományok kölcsönhatását, amely sajátos esztétikát teremtett a Kárpát-medence görög katolikus művészetében.
A gyűjtemény egyes darabjai 1996-ban, a honfoglalás millecentenáriuma kapcsán vendégszerepeltek több mint egy évig a nyíregyházi Jósa András Múzeum Ikon és liturgia című tárlatán.4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 5.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Pént: 8:00–16:00

+36 42 500 028, +36 42 415 903

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1571
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Egyházi gyűjtemény