Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
22. Múzeumok Majálisa 
től(tól) 2022. Május 21. , Szombat
Címzett 2022. Május 22. , Vasárnap
   

2022. május 21–22. 10-től 22 óráig • Múzeumkert, Magyar Nemzeti Múzeum

2022-ben ismét megrendezésre kerül a Múzeumok Majálisa. Az ICOM felhívása értelmében a Múzeumok Nemzetközi Napjának 2022. évi témája: „The Power of Museums”.
A Magyar Nemzeti Múzeum által minden évben, e felhívás mentén szervezett Múzeumok Majálisán 2022-ben a múzeumok közösségformáló erejének bemutatása lesz a hívószó, megfelelve az új évezred kihívásainak: a fenntarthatóságnak, a digitalizációnak és tudásközvetítésnek. Egy nagy közös tér épül a kertben, ahol minden bemutatkozni vágyó résztvevő múzeum helyet kap. A megújulás jegyében a nagyméretű sátor belső felületeire kerülnek fel a reprodukciók, magyarázó szövegek, a közösségi tér találkozók helyszíne lesz, a bemutatkozó intézmények bázisa. A nagyszínpad szombaton a szakmai nap, vasárnap pedig az egyes múzeumok bemutatkozásának ad otthont.
2022-ben az Örökség Kultúrpolitikai Intézet – Mozaik Múzeumtúra által a Múzeumok Majálisa rendezvényre meghívott határon túli múzeum a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, melynek tagintézményei a Madách Imre-kastély ꟾ Alsósztregova, a Madách Imre Emlékház ꟾ Csesztve, a Mikszáth Kálmán Emlékház ꟾ Szklabonya.

Örökség Kultúrpolitikai Intézet – Mozaik Múzeumtúra
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet 2014. február 1. napján indította el a Mozaik Múzeumtúra programot. A magyarországi és határon túli, a magyar nemzet tárgyi és szellemi örökségét őrző múzeumok és muzeális kiállítóhelyek kiemelt szerepet játszanak a nemzeti és lokális identitás megőrzésében, megerősítésében, közösségi kulturális szolgáltatások nyújtásában, a tudományos kutatásban, valamint Magyarország nemzetközi kulturális reprezentációjában. A múzeumok értékközvetítő szerepe azonban csak ismertségük, magas látogatottságuk esetén érvényesül.
A Mozaik Múzeumtúra program célja, hogy megszólítsa a múzeumok potenciális közönségét, leginkább a jövő múzeumlátogatóit, a fiatal korosztályt, és szeretné további látogatásokra invitálni azt a réteget is, amelynek tagjai már eleve a múzeumok közönségét képezik, ezzel mind együttesen növelve a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát. A Mozaik Múzeumtúra rendezvények programjainak megvalósítása tekintetében a múzeumszakmai hitelesség mellett kiemelt szerepet kap a tudás- és élményátadás.

Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma
A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a Szlovák Nemzeti Múzeum országos hatáskörű intézménye. Küldetése a szlovákiai magyarság történelmi, tárgyi és szellemi kulturális öröksége elemeinek gyűjtése, megőrzése, kutatása, tudományos feldolgozása, oktatási és ismeretátadási célzatú bemutatása. A múzeum székhelye Pozsonyban, a Žižka utca 18. szám alatt elhelyezkedő felújított Brämer-kúriában található. Kihelyezett kiállításait Alsósztregován, Szklabonyán és Kassán lehet megtekinteni. A pozsonyi Brämer-kúria, az alsósztregovai Madách-kastély, a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház, valamint a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás a tanulásnak, az ismeretátadásnak és a szabadidő eltöltésének magas színvonalú kínálatot nyújtó színterei.

Hely Múzeumkert, Magyar Nemzeti Múzeum

Vissza