Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
Virtuális Roadshow - Az Árpádok kora 
2022. Június 08. , Szerda,  2:00 -  5:00
   

Az Árpádok kora című virtuális roadshow a magyar történelem egyik meghatározó időszakát, az Árpád-kor kora középkori időszakát mutatja be.


A 895-ben a Kárpát-medencébe érkező magyarok egységbe foglalták a Kárpát-medencét, betelepítették a síkvidéki területeket. Kalandozó hadjárataik nemcsak a törzsi-nemzetségi arisztokráciát juttatták jelentős anyagi javakhoz, de távol is tartották szerveződő országuktól a bizánci és német hódítókat. A 10. század közepétől sikerrel alkalmazkodtak a megváltozott nemzetközi környezethez, s így lehetővé vált számukra, hogy az ezredfordulón megalapítsák a keresztény Magyar Királyságot, mely a térség legerősebb állama lett.
A Magyar Királyság első háromszáz éve (1000-1301) az Árpád-házi királyok kora. A virtuális roadshow a korszak jelentős uralkodóihoz fűződő történeti kiállítások, animációk, kisfilmek, tudományos előadások bemutatásával a megszilárduló feudális rend és társadalom rétegeinek – világi és egyházi arisztokrácia, katonaság, parasztság –, valamint a kialakuló városok és a tatárjárást követő országépítés időszakának emlékeit és emlékezetét is prezentálja.

A virtuális roadshow során különleges hangsúlyt kap az Aranybulla, a magyar történelem talán legismertebb dokumentumának bemutatása. Az 1222 tavaszán II. András király (1205-1235) által kiállított oklevélre úgy tekintünk, mint a magyar alkotmányfejlődés egyik alapforrására.

Virtuális Roadshow - Az Árpádok kora

Vissza