Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
2022. Augusztus
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1
2
3
4

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó az Alföld északi részén található. Területe 127 km2. A Tisza-tó – hivatalos nevén a Kiskörei-víztározó – mesterséges eredetű: a víztározó területén eredetileg egy igen mozaikos, gazdag élővilággal rendelkező terület helyezkedett el.

A Tisza-tavi világ rendkívül változatos: számtalan sziget, holtág, sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel. A tó területén öt medencét találunk: a Poroszlói-medence, melyen belül a tanösvény területe is található, leginkább természetjárásnak ad otthont. Északra a „száz öles hídon” túl a Tiszavalki-medence helyezkedik el. A Poroszlói-medencétől délre a Sarudi-medencét és az Abádszalóki-öbölt találjuk, mely a vízi sportok birodalma. Keletre helyezkedik el a legkisebb medence, a Tiszafüredi-medence.

A Tisza-tó területe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében álló terület. Az északi védett terület a 3400 ha kiterjedésű Tiszafüredi madárrezervátumot foglalja magába, mely a Tiszavalki-medencében helyezkedik el. 1972-ben természetvédelmi területként alapították, majd 1993-tól Nemzeti Parki területként kezelik. Fő rendeltetése a fészkelő madárközösségek védelme a területen, illetve a kiemelkedő jelentőséggel bíró élőhelyek, mint például a Háromágú, a Hordód vagy a Nagy-morotva fenntartása. A déli védett terület 3600 ha kiterjedésű, a Poroszlói és a Sarudi-medencében helyezkedik el. 1996-ban csatolták a Nemzeti Parkhoz a területet, s fő rendeltetése a kiemelkedő jelentőséggel bíró élőhelyek védelme, mint például a Csapói-, vagy az Óhalászi-holt-Tisza. A védett területekre szigorú természetvédelmi, vízi rendészeti és horgászati előírások vonatkoznak. A védett területek a Ramsari-egyezmény hatálya alá tartoznak, illetve mint a Hortobágyi Nemzeti Park részterületei 1999 óta a világörökség részét képezik.

A „Vakációzzunk a múzeumokkal” című virtuális roadshow a Tisza-tó körüli legjelentősebb tanösvényeket, ártéri sétautakat, a Hortobágyi Nemzeti Parkot, a Tisza-tavi Ökocentrumot, a legjelentősebb múzeumokat, népi tájházakat, hagyományőrző műhelyeket mutatja be.

#3366FF2022. Augusztus 04. , Csütörtök 8:00Vakációzzunk a múzeumokkal! ꟾ Tisza-tó

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó az Alföld északi részén található. Területe 127 km2. A Tisza-tó ...

Vakációzzunk a múzeumokkal! ꟾ Tisza-tó

5
6
7
8
9
1 2 3 4
Mutassa az összes kategória eseményeit