ITT JÁRTÁL MÁR?


Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Mai nap megtekintése
Search
Keresés
2022. Augusztus
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
1
2
3
4

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó az Alföld északi részén található. Területe 127 km2. A Tisza-tó – hivatalos nevén a Kiskörei-víztározó – mesterséges eredetű: a víztározó területén eredetileg egy igen mozaikos, gazdag élővilággal rendelkező terület helyezkedett el.

A Tisza-tavi világ rendkívül változatos: számtalan sziget, holtág, sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel. A tó területén öt medencét találunk: a Poroszlói-medence, melyen belül a tanösvény területe is található, leginkább természetjárásnak ad otthont. Északra a „száz öles hídon” túl a Tiszavalki-medence helyezkedik el. A Poroszlói-medencétől délre a Sarudi-medencét és az Abádszalóki-öbölt találjuk, mely a vízi sportok birodalma. Keletre helyezkedik el a legkisebb medence, a Tiszafüredi-medence.

A Tisza-tó területe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében álló terület. Az északi védett terület a 3400 ha kiterjedésű Tiszafüredi madárrezervátumot foglalja magába, mely a Tiszavalki-medencében helyezkedik el. 1972-ben természetvédelmi területként alapították, majd 1993-tól Nemzeti Parki területként kezelik. Fő rendeltetése a fészkelő madárközösségek védelme a területen, illetve a kiemelkedő jelentőséggel bíró élőhelyek, mint például a Háromágú, a Hordód vagy a Nagy-morotva fenntartása. A déli védett terület 3600 ha kiterjedésű, a Poroszlói és a Sarudi-medencében helyezkedik el. 1996-ban csatolták a Nemzeti Parkhoz a területet, s fő rendeltetése a kiemelkedő jelentőséggel bíró élőhelyek védelme, mint például a Csapói-, vagy az Óhalászi-holt-Tisza. A védett területekre szigorú természetvédelmi, vízi rendészeti és horgászati előírások vonatkoznak. A védett területek a Ramsari-egyezmény hatálya alá tartoznak, illetve mint a Hortobágyi Nemzeti Park részterületei 1999 óta a világörökség részét képezik.

A „Vakációzzunk a múzeumokkal” című virtuális roadshow a Tisza-tó körüli legjelentősebb tanösvényeket, ártéri sétautakat, a Hortobágyi Nemzeti Parkot, a Tisza-tavi Ökocentrumot, a legjelentősebb múzeumokat, népi tájházakat, hagyományőrző műhelyeket mutatja be.

#3366FF2022. Augusztus 04. , Csütörtök 8:00Vakációzzunk a múzeumokkal! ꟾ Tisza-tó

Mozaik Múzeumtúra - Virtuális Roadshow Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó az Alföld északi részén található. Területe 127 km2. A Tisza-tó ...

Vakációzzunk a múzeumokkal! ꟾ Tisza-tó

5
6
7
8
9
1 2 3 4
Mutassa az összes kategória eseményeit