Jakováli Haszan–dzsámi

A pécsi Jakováli Haszan-dzsámi különleges helyet foglal el a hódoltság idején épített török imaházak sorában: jobb oldalán magasodó karcsú minaretjével egyike a legjobb állapotban fennmaradt török kori műemlékeinknek. Elnevezését egy 17. századi tartományvezetőről, Jakováli Haszan pasáról kapta, aki főiskolát (medresze) és a mevlevi kerengő-dervisek számára kolostort is alapított az imahely közvetlen közelében, melyek azonban mára elpusztultak.
A négyzetes alaprajzú dzsámi amellett, hogy imaházként is funkcionál, közérdekű muzeális kiállítóhelyként működik, amely török történeti, iparművészeti, építészettörténeti emlékeket mutat be.
A dzsámit a városnak a törököktől történt 1686-os visszafoglalását követően Nesselrode pécsi püspök kápolnává alakítatta át, a minaretet pedig harangtoronyként kezdték használni. Az 1950–60-as években folyó restaurálásoknak köszönhetően azonban visszaalakították ezeket eredeti formájukra. Az épületegyüttes másodszori felújítására a 2000-es évek végén került sor.
2010-től az Allah útján című kiállítás várja az érdeklődőket.
A műemlék március 15-től november első hétvégéjéig látogatható, előzetes bejelentkezés alapján. Az érdeklődőket idegenvezető kalauzolja – a csoport létszáma nem haladhatja meg a huszonöt főt –, de az imaház egyénileg is látogatható.7624 Pécs, Rákóczi út 2.

Nyitva tartás:III. 15.–X. 31.: Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 20 400 9301

pecsidzsami@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
211
Kiskönyvtár

TEMATIKA