Kegyeleti Múzeum–Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény

Az emberi élet természetes és alapvető, mégis mellőzött részét, az elmúlást, valamint a történelem során körülötte kialakult kegyeleti kultúrát mutatja be a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Magyarország egyetlen kegyeleti múzeuma.
A múzeumot a Budapesti Temetkezési Intézet 1991-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a Budapesten és környékén fellelhető, az elmúláshoz, temetkezéshez kapcsolódó relikviákat összegyűjtse, s azokat méltó helyen kiállítsa. Az évek során a kollekcióval együtt a gyűjtőkör is nőtt, előbb az egész országra, később az egész Kárpát-medencére kiterjedt. Mindez a múzeum újrarendezéséhez vezetett. 1998-ban jobban strukturált, nagyobb alapterületű kiállítást hoztak létre, amely azóta is látogatható.
Az öt terem közül az egyikben időszaki tárlatok kapnak helyet, a többi négyben pedig állandó kiállítás tekinthető meg. A néprajzi terem a témához kapcsolódó határon inneni és túli néprajzi-népművészeti anyagot mutatja be, különös tekintettel a somogyi Csököly község fehérgyászára és más tájegységek népviseleteire. A második terem a városi polgárság kegyeletkultúrájába avatja be a látogatót, szertartáskocsik, gyászhuszár-egyenruhák, kandeláberek, díszbotok és egyéb kellékek segítségével. Itt látható Kossuth Lajos és más hírességek temetésének teljes fényképanyaga is. A harmadik terem a szertartások kellékeivel ismerteti meg a látogatót, míg a negyedikben a temetők jellegzetes tárgyi emlékei találhatók.
A Nemzeti Sírkertben a magyar történelem legnagyobbjai – köztük Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc, Kossuth Lajos, József Attila – nyugszanak, a múzeum megtekintése után ezért érdemes a síremlékek között is sétát tenni.  A temető virtuális bejárására a honlapon is van lehetőség.1086 Budapest, Fiumei út 16.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Pént: 9:00–17:00 Szo: 10:00–14:00

+36 1 323 5132
www.nemzetisirkert.hu/kegyeleti/kegyeleti-muzeum
muzeum@btirt.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
2252
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet

Iparművészet, népművészet