Mecseki Bányászati Múzeum Földalatti Bányászati Kiállítás

Az Első Duna Gőzhajózási Társaság 1850-től száz éven át a Mecsekben termelte ki és forgalmazta a feketekőszenet, a 19. század utolsó negyedétől pedig a bányamunka használati eszközeit és dokumentumait is őrizte. A mecseki bányászatban részt vevő vállalatok 1977-ben nyitották meg a Pécsi Bányászati Gyűjteményt, amely 1982-től a Mecseki Bányászati Múzeum nevet viseli.
A 2004-től a Központi Bányászati Múzeum filiáléjaként működő intézmény három kiállítást üzemeltet három különböző helyen; ezek egyike a Földalatti Bányászati Kiállítás, melynek lejárata a város szívében, a Vasarely Múzeum udvarában található. Az 1981-ben, a belváros egykori bortároló pincerendszerének átépítésével létrejött állandó tárlat 400 méter hosszú, 1050 négyzetméternyi területű földalatti kiállítóteret foglal el.
A kiállítás földtani ismertetőkkel, valamint Magyarország és a Mecsek hegység földalatti térképének bemutatásával kezdődik. A „bánya” szintjére érve a régió ásványait tekinthetjük meg, illetve megismerkedhetünk a szénjövesztés (szénfejtés) régi munkaeszközeivel és a bányák biztonságát szolgáló anyagokkal. Látható itt szívlapát, kézi működtetésű szénfúró és szellőztető, csákány és robbanógép. A vitrinekben világító- és mérőeszközök találhatók.
A legalsó szint egy élethűen berendezett lejtős szállítóvágaton át közelíthető meg; itt látható a szénnel teli csille és az annak visszagurulását megakadályozó bikafa, valamint a lanovka. A rekonstruált bánya „termelő szintjén” az aknamélyítés eszközeit állították ki, például a pneumatikus kőzetmarkoló-rakodót és a szállítóbödönt. Hagyományos és modern munkagépeket, berendezéseket is találunk itt, köztük faácsolatot, modern acéltámot vagy sújtólégbiztos bányamozdonyt. A kijárati vágatszakaszban sorakozó eszközök segítségével pedig az 1950-es években induló uránércbányászat történetébe is bepillanthatunk.
A kiállítás kizárólag előzetes bejelentkezéssel látogatható.7621 Pécs, Káptalan utca 3.

Nyitva tartás:Kedd–Vas: 10:00–17:00, X. 1.–III. 31.: Kedd–Vas: 10:00–16:00

+36 30 218 5659
www.kbm.hu
info@kbm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
282
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Természettudomány

Hírek