Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

Az intézmény elődjét, az Országos Tanszermúzeumot Trefort Ágoston minisztersége idején, 1877-ben alapították, nemcsak azért, hogy a régi taneszközöket gyűjtsék, hanem hogy bemutassák a korabeli tanszereket is. Jelen formájában közel fél évszázad kihagyást követően, 1968-ban alakult újjá a múzeum, melynek célja a magyar pedagógia múltjának felelevenítése. A mai gyerekek már csak az olvasókönyvekből ismerhetik a múlt iskoláját, ahol még pennát, kalamárist és irkát használtak. Itt ezeket a távolinak tűnő – ám valójában még déd- és nagyszüleink által is használt – eszközöket is megismerhetik, kipróbálhatják.
A múzeum Orbis Pictus című – címében Comenius alapművét idéző – állandó kiállítása az iskolai szemléltetés fejlődését mutatja be. Látható itt jezsuita professzorok által készített, súlypont-elhelyezkedést bemutató puttó, ívfényvetítő, széplátó (vagyis kaleidoszkóp), Edison-fonográf, Bell-telefon, dinamó, szalagos magnó és úgynevezett school computer is.
A gyűjtemény 2012-ben két grafikai kollekcióval bővült: az egyik egy 59 tagú, korokon átívelő tematikus gyűjtemény, középpontjában a gyermekábrázolásokkal, a másik pedig közel kétszáz tankönyvillusztrációt tartalmaz P. Petrich Katalin munkásságából. Az előbbi az életmód- és mentalitástörténetnek is hű tükörképe, míg az utóbbi a 20. század elejének tankönyveibe enged bepillantást.
Figyelemreméltók a múzeum kulisszái is. Bár a Kőrössy Albert tervezte épület jelen méltatlan állapotában ódon várkastélyra emlékeztet, az egykor főgimnáziumnak épült, 1911-ben átadott palotát nagy közösségi terekkel, a legmodernebb szellemben alakították ki. Az 1920-as években a Nemzeti Múzeumból kivált etnográfiai tár – a Néprajzi Múzeum elődje ¬– költözött az épületbe. Az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár múzeuma 1997-ben került a Györffy István utcai szárnyba, ahová hamarosan a könyvtár is követte.
A múzeum filiáléja az első magyar kultuszminiszernek emléket állító, előzetes bejelentkezés alapján látogatható ercsi Eötvös József Emlékmúzeum.1089 Budapest, Könyves Kálmán körút 40.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Pént: 10:00–18:00, Szo: 10:00–14:00

+36 1 323 5513
www.opkm.hu
muzeum@opkm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
123
Kiskönyvtár

TEMATIKA