Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

Szemben a Népligettel, a metró megállóhelyétől csak néhány percre fekszik az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum. A „Tündérkastély” néven elhíresült, szecessziós stílusú impozáns épületet a 20. század elején emelték a tisztviselőtelepi főgimnázium számára. Épületünk második emeletén állandó kiállítás mutatja be a hajdan volt magyar iskolák tárgyi emlékeit, működését, hangulatát.
Az „Orbis Pictus. Szemléltetés az iskolában” című állandó tárlat 2000-től látogatható. A dualizmus és a két világháború közötti tantermi bútorok, szemléltető eszközök mellett a szocializmus világának néhány jellegzetes iskolai tárgya is bekerült a kiállítás anyagába. A látogatók megismerkedhetnek az optikai eszközök és a mozgókép fejlődésével, a diavetítő ősétől, a laterna magicatól az iskolatévéig. A Pizinger Lajos 20. század eleji gyárában készült, díjnyertes padokkal berendezett osztályteremben találkozhatnak a jutalmazás és a büntetés egykori eszközeivel is. Lehetőséget kapnak arra, hogy kipróbálják, hogyan írtak palavesszővel palatáblára a „régi iskolában”. A kiállításban emellett olyan különlegességek is láthatóak, mint a nagyszombati egyetem barokk puttója, amelyet az egyetem jezsuita professzorai súlypont-elhelyezkedést bemutató babává alakítottak át, egy Edmé Hardy gyártotta Edison-féle ónfoliás fonográf, vagy egy Jedlik Ányos által használt dinamó.

A látogatókat nemcsak az állandó kiállítás várja. Vezetés segítségével lehetőségük van megismerkedni az 1911-ben átadott Tündérkastély épületével, amelyet Kőrössy Albert Kálmán tervezett. Az egykori tisztviselőtelepi főgimnázium első igazgatója Gaál Mózes volt, és ebben az iskolában tanított fiatal éveiben Babits Mihály is.
A múzeumpedagógiai foglalkozások széles skálájából is választhatnak az érdeklődők: „Régen is volt iskola”, „Tintamalac és tollszem”, „Fénytanoncok”, „A szamárfültől a szamárpadig”, „Kati cipője”. A programokra jelentkező diákcsoportok a 19. vagy 20. századi iskola és oktatás egy-egy jellemző szeletével ismerkedhetnek meg.
A múzeum kínálatában külső programok is szerepelnek, a Tisztviselőtelep történetét bemutató városi séta épületünkből indul. A Pál utcai fiúk városi séta pedig a regény helyszíneit járja végig, bemutatva a Ferenc- és Józsefvároshoz kapcsolódó oktatási intézményeket és azok jelentőségét is.1087 Budapest, Könyves Kálmán körút 40.

Nyitva tartás:Nyitva tartás: Páros heteken: Kedd - Péntek: 10-18, Szombat: 10-14, Páratlan heteken: Kedd - Péntek: 10-16. A járványhelyzet miatt az aktuális nyitvatartásról kérjük, tájékozódjanak a honlapunkon!

+36 1 323-5513
www.opkm.hu
muzeum@opkm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
123
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Gyermekjáték, pedagógia

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet

Sport, szabadidő