Városi Képtár – Deák Gyűjtemény

A feltárt középkori falszakaszokat is magában foglaló Városi Képtár állandó kiállításának anyagát Deák Dénes műgyűjtő adományozta Székesfehérvár városának. A gyűjtemény, amely kiemelkedő helyet foglal el a modern magyar festészetet bemutató tárlatok hazai palettáján, 1994 óta tekinthető meg jelenlegi formájában. Képei az 1900-as évek elejétől a hatvanas évekig vezetik végig a látogatót a legfontosabb irányzatokon, de kortárs művekkel is folyamatosan bővül a kollekció.
A kiállítás az I. világháború szörnyűségeit mély humanizmussal ábrázoló Mednyánszky László képeivel, a legjobb magyar posztimpresszionistaként számon tartott, a szecessziós formakultúrából is merítő Rippl-Rónai József vásznaival, valamint a preraffaeliták örökségét a szimbolizmus és a szecesszió tapasztalatai nyomán újragondoló Gulácsy Lajos alkotásaival indul.
A 20. század eleji nyugat-európai áramlatokra – főként Cézanne és a kubizmus analitikus szemléletére – reagáló avantgárd művészcsoport, a modern magyar festészet nyelvezetét megteremtő Nyolcak több tagjának művei is láthatók a tárlaton. A modern európai művészet új tendenciáinak hazai elismertetésére törekvő Európai Iskolából többek közt Anna Margit groteszk képei, valamint Egry József különleges, fényhatásokat elemző atmoszférikus festményei tekinthetők meg, míg az absztrakt alkotókat tömörítő Elvont Művészek Csoportjából Gyarmathy Tihamér munkái képezik az állandó kiállítás részét.
A magyar avantgárd vezéralakjának tekintett Kassák Lajostól az ötvenes években készült, kevésbé jellemző korszakából való munkák tűnnek fel a képtárban, de az op-art fontos alkotója, Victor Vasarely képei is színesítik a gyűjteményt.
A festészeti és grafikai tárlatot önálló szobrászati, kisplasztikai és érmekiállítás egészíti ki, a gyűjtemény tematikájához kapcsolódva pedig időszaki kiállításokat rendeznek. A Városi Képtár működteti a belváros másik műemlék épületében található Pelikán Galériát is.8000 Székesfehérvár, Oskola utca 10.

Nyitva tartás:IV. 1.–X. 31.: Kedd–Vas: 10:00–18:00, XI. 1.–III. 31.: Kedd–Vas: 9:00–17:00

+36 22 329 431
www.deakgyujtemeny.hu
keptar@enternet.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
752
Kiskönyvtár
676 Városi Képtár – Deák Gyűjtemény

TEMATIKA

A ajánlatai

Deák Dénes gyűjteménye

A Deák Dénes Gyűjtemény a modern magyar festészet legfontosabb törekvéseit és alkotóit mutatja be a XX. század elejétől a '80-as évekig.

Városi Képtár - Deák Gyűjtemény
Székesfehérvár


Formák 2.0 installáció

Matzon Frigyes "Térdelő nő" című szobrát az úgynevezett projection mapping technikával fogja az alkotópáros megvilágítani, egy olyan speciális, akusztikai elemeket is magába foglaló fényfestéssel, amit eddig főleg épületekre, autókra és színházi installációkra vetítettek látványos show-elemként.

Városi Képtár - Deák Gyűjtemény
Székesfehérvár