Mozaik Múzeumtúra

Tarts velünk, és fedezd fel Magyarország sokszínű kulturális kínálatát!

Múzeumaink és kiállítóhelyeink kiemelt szerepet játszanak a nemzeti identitás, illetve a helyi identitások megőrzésében és megerősítésében, közösségi kulturális szolgáltatások nyújtásában, a tudományos kutatásban, valamint Magyarország nemzetközi kulturális reprezentációjában. Ezen értékőrző és értékközvetítő szerepük azonban csak akkor érvényesülhet, ha van közönségük, ha látogatottsági mutatóik kedvezően alakulnak.

A Mozaik Múzeumtúra program célja, hogy megszólítsa a múzeumok potenciális közönségét, ezen belül is leginkább a jövő múzeumlátogatóit, vagyis a fiatal korosztályt, de meg kívánja szólítani azt a réteget is, amely már eleve a múzeumok közönségét képezi, hogy őket is további látogatásokra ösztönözze és ezáltal növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát.

Ezeknek a célkitűzéseknek az eléréséhez a program megvalósítása több hangsúlyos elem köré épül.

» Mozaik Múzeumtúra könyvek

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a 2014-es Mozaik Múzeumtúra program keretében indította el Magyarország múzeumait bemutató hiánypótló reprezentatív sorozatát. A könyvsorozat célja, hogy átfogó képet nyújtson a hazai múzeumi szféráról, felmutatva annak sokszínűségét, jól ismert és rejtett értékeit, érdekességeit, s a benne szereplő intézmények közelebbi megismerésére, felkeresésére ösztönözze olvasóját. 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon címmel jelentő meg az első kötet, amit annak angol nyelvű (300 Museums and Exhibiton Spaces in Hungary), illetve kibővített (500 múzeum és kiállítóhely a Kárpát-medencében) változata, valamint a négy nagy tavunkra fókuszáló (150 kiállítóhely és a kulturális látnivaló Magyarország tavainál) kötet követett. Bízunk benne, hogy kiadványaink hasznos útikalauzként szolgálnak majd az érdeklődők számára, legyen szó rutinos múzeumlátogatókról, tartalmas hétvégi kikapcsolódást kereső családokról vagy az osztálykirándulás programját tervező pedagógusokról. További infó: Mozaik Múzeumtúra könyvek

 

» Matricagyűjtő játék

A 2014-ben lezajlott program leghangsúlyosabb eleme a Matricagyűjtő játék jelentősen átalakulva, határidő nélkül, egyszerűbb szabályokkal és online felületen indul újra. A játékba a weboldalunkon, illetve a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazásban lehet regisztrálni.

A játékosok a weboldalunkról vagy a játékban részt vevő múzeumok előtt kihelyezett megállító táblán található QR-kód segítségével tölthetik le okostelefonjukra a játékhoz szükséges alkalmazást, az ugyancsak az intézményekben elhelyezett információs táblán található egyedi azonosító beolvasásával pedig azt igazolhatják, hogy valóban jegyet váltottak az adott múzeumba/kiállítóhelyre, megtekintették az ott látható tárlato(ka)t. Az információs táblán található egyedi azonosító beolvasását követően a virtuális matricagyűjtő-albumukban egy, az intézményről készült matrica jelenik meg.

A játékban 12 múzeum meglátogatása és matricájuk begyűjtésével léphetnek egy-egy szinttel feljebb a játékosok. 12 matrica elérése után bronz-, 24 matrica begyűjtését követően ezüst-, 36 matricával pedig aranyfokozatú múzeumtúrázóvá válnak.

A játékban most már nincs régiós megkötés, illetve határidő, ezért minden játékos az általa kedvelt tematikájú múzeumokat látogathatja meg, a saját tempójában. Az egyetlen szabály, hogy egy múzeum matricáját szintenként csak egyszer lehet megszerezni, azaz 12 különböző múzeum meglátogatására van szükség a következő szintre lépéshez.

Összefoglalva:

  • TÖLTSD LE a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazást a weboldalról (Android, iOS)vagy a múzeumok előtt kihelyezett Megállító Táblán található QR kód segítségével és regisztráld be adataidat!
  • KERESD MEG a Mozaik Múzeumtúra Információs Táblát, a játékban részt vevő múzeumokban!
  • OLVASD BE a mobil alkalmazás segítségével, az információs táblán található egyedi QR-kódot!
  • GYŰJTSD össze a 12 különböző matricát és TELJESÍTSD a szinteket!

 

» Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazás

A mobil alkalmazás egyrészről a matricagyűjtő-játék nélkülözhetetlen eszköze, de ezen felül részletesen ismerteti a programban részt vevő közel 400 múzeumot, amelyek között tematika, település vagy abc szerint kereshetünk, sőt az alkalmazás nyitóoldalán aktuális múzeumi programok jelennek meg. Bővebben: Mozaik Múzeumtúra alkalmazás

 

» Rendezvények

Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Az országjáró roadshow kiemelt célja a Mozaik Múzeumtúra Program, azaz a magyarországi múzeumok, a múzeumlátogatás és a programhoz kapcsolódó matricagyűjtő-játék népszerűsítése. A rendezvénysorozat helyszínein egész nap változatos, sokszínű programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk a látogatókat. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow eddig 21 városba jutott el, ahol 61 részt vevő múzeum közreműködésével 224 múzeumi programon közel 25.000 ember vett részt.

A roadshow-k részletes programjait weboldalunk Hírek menüjében, illetve a Facebook oldalunkon találod!

Speciális Múzeumtúrák

A Mozaik Múzeumtúra elemét képezik a speciális múzeumtúrák is, amelyekbe a múzeumokat egy közös szempont: aktuális témához való kapcsolódásuk, közös tematika, vagy földrajzi elhelyezkedésük alapján válogatjuk össze. Az 1956-os emlékévhez kapcsolódóan április végéig tart az 56-os Múzeumtúra elnevezésű programunk, melybe az 1956-os tematikájú budapesti kiállításokat gyűjtöttük egybe. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesületével közösen pedig idén is szervezünk egynapos Városnéző Múzeumtúrákat, amelyek során egy-egy város múzeumait kulturális látnivalóit keressük fel.

Iskolai edukációs program

Fontosnak tartjuk, hogy a programunk célcsoportját alkotó fiatal korosztályt az iskolai környezetükben is megszólítsuk: játékos vetélkedőkkel, feladatokkal, kitelepülő múzeumpedagógiai foglalkozásokkal kívánjuk felhívni a figyelmüket a Mozaik Múzeumtúra programra, a múzeumok sokszínű kínálatára, valamint a múzeumba járás örömeire. Az utazó múzeum-népszerűsítő programsorozat eddig összesen 23 iskolába látogatott el Budapesten, 5 megyében és a határon túl is, Baranyától Borsod-Abaúj-Zemplénen át a Felvidékig közel 5000 diák találkozott 17 múzeum közreműködésének köszönhetően élményszerű, látványos és tartalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, amelyek célja, hogy közelebb hozzák a diákokat és tanárokat a múzeumok világához és megkedveltessék velük a múzeumba járást.

Mozaik Múzeumtúra Nap

A rendezvény célja, hogy egy budapesti múzeumot minél jobban, minél mélyrehatóbban ismerhessenek meg az ide látogató osztályok, családok. Különleges múzeumi órákkal, kézműves foglalkozásokkal, zenés-táncos és egyéb rendhagyó tárlatvezetésekkel, kulturális programokkal várta a múzeum a látogatóit.

Mozaik Múzeumtúra budapesti kulturális, oktatási és családi rendezvényeken

Saját rendezvényeink mellett több budapesti kulturális, oktatási és családi rendezvényen is részt vettünk, többek között a „Legyen élmény a tanulás!” oktatási rendezvényen, a Play-kid Gyermeknapi családi fesztiválon, valamint a Múzeumok Éjszakája kulturális rendezvényeken. A Múzeumok Majálisa rendezvényen önálló sátorral és programokkal veszünk rendszeresen részt.

2018-ban ünnepelte a Nemzeti Kulturális Alap a 25 éves fennállását, mely alkalomból az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma által támogatott különféle projektből összeállított kiállítást rendeztek. A bemutatandó 25 kiemelkedő projekt közé a Mozaik Múzeumtúra programot is beválogatták.

 

A különböző programjainkról részletes tájékoztatást a weboldalunk Hírek menüjében, illetve a Facebook oldalunkon találsz.

Csatlakozz a Mozaik Múzeumtúra programhoz, játssz velünk és kövess minket, hogy ne maradj le egy eseményünkről sem!