Emlékpont

Egyedülálló vállalkozás Magyarország történelmének 45 éves szeletét egy város történetén keresztül bemutatni – erre vállalkozik a hódmezővásárhelyi Emlékpont. Hódmezővásárhely Magyarország 22. legnagyobb városa, ahol a szocializmus négy évtizede – akárcsak másutt – nem múlt el nyomtalanul. A város lakói minden szempontból megszenvedték ezt az időszakot; ennek a végére kíván pontot tenni az Emlékpont kiállítása azzal, hogy megismerteti a látogatót a korral.
Az intézménynek otthont adó, a húszas években emelt, tizenkét szobás Andrássy úti házat 1952-ben államosították, s a megyei és állami szervek használták – címe akkor már Sztálin út 34. volt. Utoljára iskolaként hasznosították.
A tárlat anyagát a múzeum legnagyobb részt a helyiektől, felhívások révén gyűjtötte össze: ez biztosítja, hogy a vásárhelyiek szemüvegén keresztül szemlélhető az elnyomó rendszer. Fényképek, relikviák, emléktárgyak sokasága enged bepillantást a szocialista érába, s az előkerülő dokumentumokat továbbra is digitalizálják, felhasználják.
A kiállítás első termei a Hódmezővásárhely körüli tanyavilággal folytatott „háborút”, a tanyasi életforma módszeres ellehetetlenítését és felszámolását mutatják be, majd később a tettesek fala az ügynökök, besúgók és erőszakszervezetek világába vezeti be a látogatót. Az első emeleten a város életének meghatározó alakjai, illetve a mindennapok tárgyai és szokásai elevenednek meg. Az állampárti elnyomás után következő könnyedebb témák sorát a hódmezővásárhelyi termékek bemutatása zárja: itt láthatóak a Hódiköt pulóverei, az Áfészok elengedhetetlen kellékei, a Metripond mérlegek vagy a ma is működő Alföldi porcelángyár termékei.6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 9:00–17:00

+36 62 530 940
www.emlekpont.hu
emlekpont@emlekpont.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA