Fővárosi Állat- és Növénykert

Budapesten a Városligetben, a Fővárosi Nagycirkusz közvetlen szomszédságában helyezkedik el Magyarország legrégibb és legjelentősebb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje, mintegy 10,7 hektárnyi területen. Az ország leglátogatottabb kulturális létesítményét évente több mint egymillió látogató keresi fel.
A világviszonylatban is korai alapításúnak számító Fővárosi Állat- és Növénykert az ország egyetlen ilyen típusú intézménye volt 1866-os megnyitásától egészen az első vidéki állatkertek 1950-es évekbeli létrehozásáig. Fő tevékenységi köre a kulturális örökség védelme és gazdagítása mellett a természetvédelem, természetközeli szabadidős programok és oktatás biztosítása, valamint a tudományos kutatás.
A Föld élővilágáról széleskörű áttekintést nyújtó állatkertben minden kontinens állatvilágának képviselői megtalálhatók. A legnépszerűbbnek számító emlősök és madarak mellett hüllőket, kétéltűeket, különféle halakat, valamint gazdag gerinctelen gyűjteményt is találhatunk itt, több mint ezer állatfaj körülbelül 8000 egyedét.
Az intézmény növénygyűjteménye körülbelül 3500 fajból és alfajból tevődik össze. A botanikai kollekció fontos része a dendrológiai gyűjtemény, vagyis a park változatos fáinak rendszere. Az állatkert területe 1986 óta természetvédelmi körzet.
A Fővárosi Állat- és Növénykert egyedülálló építészeti örökséggel is büszkélkedhet. Az 1866-os megnyitásra elkészült épületek közül ma már csak egyetlen, a Bagolyvár lelhető fel; a ma is meglévő műemlék épületek nagy része az 1909-től 1912-ig tartó nagy átépítés idején készült. A Főkaput és az Elefántházat Neuschloss Kornél tervezte, többségük azonban az akkor még szárnyait próbálgató fiatal építész, Kós Károly, valamint Zrumeczky Dezső tervei alapján épült. Az általuk tervezett állatházak jó része, így a Madárház (ma Ausztrál ház), a Szarvasház, a Fácános, a Majomház (ma Madagaszkár ház) és a Tigrisház (ma India ház), illetve számos kisebb épület ma is látható.
Már a megnyitáskor jelentős képzőművészeti alkotások is helyet kaptak az állatkertben, főként a romantikus stílusban épült pavilonok díszítőelemeiként. Ezeken túl számtalan szobrot és díszkutat is találunk régi mesterektől és kortárs művészektől egyaránt. Az intézmény az állatok eredeti élőhelyének környezetét és kultúráját is igyekszik bemutatni, így az állatkert egzotikus népművészeti tárgyakban és másolataikban is bővelkedik.1146 Budapest, Állatkerti körút 6–12.

Nyitva tartás:Egész évben. 09:00–16:00/19:00 (évszaktól függően)

+36 1 273 4900
www.zoobudapest.com
info@zoobudapest.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
182
Kiskönyvtár
535 Fővárosi Állat- és Növénykert

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Természettudomány

Sport, szabadidő