Ipolytarnóci Ősmaradványok

Ipolytarnóc

Nógrád megye északi szegletében, az Ipoly-folyó közelében bújik meg földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Az 510 hektárnyi terület különleges múzeumnak ad otthont, amelynek az alsó miocén korból származó, 23–17 millió éves, világhírű kövületeket tartalmazó földtani képződményei (cápafogas tengerparti föveny, megkövesedett erdő, vulkáni tufába égett levéllenyomatok ezrei, ősvilági lények tapodta lábnyomos homokkő) bolygónk kiemelten fontos természeti értékét jelentik.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő természetvédelmi, illetve Európa Diplomával rendelkező terület a Novohrad-Nógrád Geopark beléptető kapuja is egyben. Az őskörnyezetét elpusztító, ám azt betemetve megőrző vulkáni katasztrófa miatt az ipolytarnóci múzeumot Ősvilági Pompejinek is nevezik.
Az intézmény Miocén Parkjának felbecsülhetetlen értékeit eredeti helyzetükben, szimulációs időutazás révén hozza közel a 21. század technikája.
A Miocén erdő, a Lombkorona sétány, a bükkábrányi lignitbányából kimentett hétmillió éves fák konzerváló védőépülete, kiállítások, érdekfeszítő tanösvények és gólyafészkes-sodronycsúszdás játszótér egészítik ki a családi kirándulásoknak is ideális terepet nyújtó terület geoturisztikai kínálatát.
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület máciustól októberig látogatható.

TEMATIKA

3138 Ipolytarnóc, külterület
Nyitva tartás:Tavasszal, Ősszel és Télen: Hét–Vas: 9:00–16:00, Nyáron: 9:00–17:00

+36 32 454 113
www.osmaradvanyok.hu
ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLETE

Pecsétszám

1243

Kiskönyvtár

196 Ősmaradványok


Kőzetparki tanösvény

A Fogadóépülettől a Geológiai ösvény bejáratáig terjedő - utcai cipőben bejárható - 700 m-es útszakasz képletes időutazásra hívja látogatóit. Mérföldkövek felírásai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenből visszavezet az ösvény bejáratának 23 millió éves sekélytengeri rétegeihez.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
IpolytarnócKőszikla ösvény

A Geológiai ösvénytől 100-re, a felső parkoló mellől induló és Botos árokig, majd a Fogadóépületig vezető 4 km hosszú Kőszikla ösvény vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák mentén vezeti látogatóit. Kapaszkodós rész, főképp második szakasza nagyobb felkészültséget igényel, de megéri.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
IpolytarnócBiológiai tanösvény

A Geológiai ösvény bejárata mellől induló és a Fogadóépületig vezető biológiai sétányok kellemes kikapcsolódás ígéretével ismertetik a terület élővilágát. A 2, illetve 4 km hosszúságú erdei ösvényeket pihenőhelyek, kilátó és a helyi kőbányászkodás tájba simuló emlékhelyei színesítik. Bejárásuk esős időben kevésbé ajánlott.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
IpolytarnócGeológiai tanösvény

Egy ősi tenger, a Paratethys fenekétől - egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül - a vulkánok tetejéig ívelő időutazás szakavatott túravezetéseken hívja látogatóit a történelem előtti múltba. A példásan akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható. A tanösvény kiállításai kétnyelvűek (magyar-angol), külön igény szerint angol nyelvű túravezetés kérhető.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület
Ipolytarnóc