KOGART Kiállítások Tihany

A KOGART Kiállítások Tihany a budapesti székhelyű Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 2013-ban nyitott vidéki kiállítóhelye.
Az alapítvány 2004-ben lefektetett hármas célkitűzése: a művészet, elsősorban a kortárs képzőművészet népszerűsítése; a tehetséges fiatal képzőművészek támogatása; valamint egy nemzetközi színvonalú gyűjtemény kiépítése, döntően magyar műalkotásokból. A KOGART feladatának tekinti, hogy egyre több művészetpártolót toborozzon a gazdasági élet vezetői közül, és vallja, hogy egy országot a művészetén és a kultúráján keresztül kell elismertetni és méltóképpen bemutatni a világban.
A KOGART Kiállítások Tihany a félsziget egy régi gyógyszertárának átépített, három traktusra osztható épületében kapott helyet. Az elegáns, de nem hivalkodó, minőségi anyagok használatával felújított épület puritán módon kialakított kortárs szellemiséget mutat; a belső zárt kertet – mely kellemes pihenőzóna is egyben – a táj jellegzetes növényeivel ültették be.
Az utcai épületszárnyban egy egész évben nyitva tartó állandó kiállítást rendeztek be, mely méltó emléket állít Borsos Miklósnak (1906–1990), a 20. század egyik legjelentősebb magyar szobrászának, aki 1943-tól haláláig Tihanyban töltötte a nyarakat és itt alkotott. Műfaji szempontból rendkívül változatos munkásságából szobrokat, grafikákat, kisplasztikákat, mesteri rézdomborításokat és ritkaságszámba menő korai festményeket válogattak ide a KOGART gyűjteményéből.
Az épület nagyobb, a belső kertet körülölelő része évente három időszaki kiállításnak ad helyet a magyar képzőművészet különböző korszakainak – főként a 19–20. századnak – az alkotásaiból. A klasszikus művészet kiemelkedő alkotóira és periódusaira fókuszáló tárlatok nagy mértékben hozzájárulnak a helyi kulturális élet színesítéséhez.8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.

Nyitva tartás:Lásd a múzeum weboldalán!

+36 87 538 042
www.kogarttihany.hu
info@kogarttihany.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet