Victor Vasarely Múzeum

Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906–1997) pécsi születésű, Franciaországba kivándorolt világhírű képzőművész, aki fontosnak tartotta az anyaországgal való kapcsolat ápolását, és a hatvanas években egy, az egész életművét reprezentáló kollekciót adományozott szülővárosának. Ez képezte az 1976-ban megnyílt, róla elnevezett múzeum gyűjteményének alapját. A Káptalan utcai klasszicizáló épület, amely 1838-ban épült Piatsek József tervei alapján, korábban kanonokházként funkcionált.
A művész saját munkásságát az őt meghatározó élmények és a formálódó stílusok alapján sorolta periódusokba. A kiállítás teljes életművét felöleli, és Vasarely optikai festészetének kialakulását követi nyomon a dekoratív textilektől az organikus vagy a konstruktív látványélmény fokozatos absztrakcióján át a geometrikus, fekete-fehér konstruktív művekig. Kiemelt jelentőségűek a tárlat anyagában a világhírű Zebra képek, valamint a Dia-Argent és a Vonal-Fény címet viselő nagyméretű gyapjúszőnyegek.
Különálló egységet képeznek a múzeumon belül a művész felesége, Spinner Klára Bauhaus-típusú alkotásai, illetve fia, Jean Pierre Yvaral művei, melyek Vasarely művészeti öröksége folytatásának tekinthetők. A gyűjtemény nemcsak Magyarországon, külföldön is elismert7621 Pécs, Káptalan utca 3.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 30 873 8129
www.pecsimuzeumok.hu
jpm@jpm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
217
Kiskönyvtár
361 Victor Vasarely Múzeum

TEMATIKA

Képzőművészet