Óbudai Múzeum

Az Óbudai Múzeum a műemléki védelem alatt álló, egykori Zichy-kastélyban található, a városrész ódon hangulatú, macskaköves Fő terén. Viszonylag fiatal intézmény: helytörténeti gyűjteményként alakult meg a városegyesítés 100. évfordulóján, 1973-ban, múzeumi rangot pedig 1996-ban kapott. A kezdeti gyűjtési koncepciót alapvetően a városrész nagymértékű átalakulása határozta meg. Az 1960-1970-es években született fővárosi rendezési terv ugyanis Óbuda korszerű kerületté történő átalakítását tűzte ki célul. Ez a kerületre nézve csaknem teljes szanálást jelentett (a mai Fő tér - Szentlélek tér közvetlen környezetét kivéve), ami együtt járt a városkép teljes megváltoztatásával, a tárgyi környezet és a hagyományos életkörülmények átalakulásával. Ez a változás teremtette meg a lehetőséget a törzsgyűjtemény megalapozására, a régi Óbuda és az 1950-ben a kerülethez csatolt Békásmegyer emlékeinek begyűjtésére és megőrzésére. Az évtizedek során az intézmény helytörténeti vonatkozású anyaga tekintélyes és sokrétű gyűjteménnyé gyarapodott.

Négy állandó kiállításunk ad sokszínű képet Óbudáról:

A 2010-ben nyílt „Óbuda – egy város három arca” című kiállítás Óbuda ezer évét meséli el a középkortól az 1980-as évek végéig. Tárlatunk ezt a hatalmas időszakot három jól elkülöníthető, városképében is markánsan különböző korszakra osztja: a középkori királyi/királynéi központ, a 17. századtól kialakuló falusias mezőváros, majd az abból a városegyesítés után kinövő ipari külváros, végül a 20. század közepétől villámgyorsan kialakuló „panelváros”.

„Játék a városban” című játéktörténeti kiállításunk látványos installációi egy városi teret idéznek fel, amelyben barangolva a látogató a közlekedéstől kezdve, az otthonon, a parkon, az iskolán és a gyáron át egészen a játékkereskedésig juthat el. A közel 1500 műtárgy, az egyes színterek megjelenítik Magyarország 1990 előtti emblematikus polgári és szocialista játékait, többek között babákat, bababútorokat, autókat, építő- és társasjátékokat, lemezjátékokat. Az egyes témák, tárgycsoportok komplex értelmezéséhez pszichológiai, neveléstörténeti, gyártástechnológiai és kultúrtörténeti nézőpontok, valamint interaktív elemek is hozzájárulnak.

A különleges, föld alatti helyszínen látható kiállításunk, mely a „Templomok a talpunk alatt” címet viseli, a mai Fő téren állt két középkori templom, a Szent Péter és Szűz Mária templom történetét mutatja be. Kevesen tudják, hogy Óbuda a 11. századtól királyi, majd királynéi központ volt. A város középkori épületei azonban áldozatul estek a tatárok és a törökök pusztításainak, majd a Zichyek és a lakosság építkezéseinek. Így ezen épületek romjai nagyrészt a „talpunk alatt” rejtőznek.

A Fő tértől pár perc sétára, a Lajos utcában található a Goldberger-család egykori textilgyára, amelynek felújított épületében, az Óbudai Múzeum tagintézményeként 2013-ban nyitotta meg kapuit az új kiállítás. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, amely során a néhány fős manufaktúraként induló kékfestőműhely – a család egymást követő generációinak modernizálása következtében – világhírű vállalattá fejlődött. Emellett kiállításunk arra is törekszik, hogy a gyár fejlődésének bemutatása közben számos interaktív elem segítségével érthetővé tegye a textilnyomás technológiáját.

A magyar ipartörténet kiemelkedő emlékének e sokoldalú bemutatásáért, a példamutató múzeumfejlesztésért az Óbudai Múzeum 2013-ban elnyerte az „Év Múzeuma” kitüntető díjat.1033 Budapest, Fő tér 1.

Nyitva tartás:Egész évben Kedd-Vas 10:00-18:00

+36 1 250 1020
www.obudaimuzeum.hu
titkarsag@obudaimuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
141
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Gyermekjáték, pedagógia

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet