Mozaik múzeumtúra


Múzeumaink és kiállítóhelyeink kiemelt szerepet játszanak a nemzeti identitás, illetve a helyi identitások megőrzésében és megerősítésében, közösségi kulturális szolgáltatások nyújtásában, a tudományos kutatásban, valamint Magyarország nemzetközi kulturális reprezentációjában. Ezen értékőrző és értékközvetítő szerepük azonban csak akkor érvényesülhet, ha van közönségük, ha látogatottsági mutatóik kedvezően alakulnak.

A Mozaik Múzeumtúra program célja, hogy megszólítsa a múzeumok potenciális közönségét, ezen belül is leginkább a jövő múzeumlátogatóit, vagyis a fiatal korosztályt, de meg kívánja szólítani azt a réteget is, amely már eleve a múzeumok közönségét képezi, hogy őket is további látogatásokra ösztönözze és ezáltal növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát.

Ezeknek a célkitűzéseknek az eléréséhez a program megvalósítása több hangsúlyos elem köré épül.

Mozaik Múzeumtúra könyvek

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a 2014-es Mozaik Múzeumtúra program keretében indította el Magyarország múzeumait bemutató hiánypótló reprezentatív sorozatát. A könyvsorozat célja, hogy átfogó képet nyújtson a hazai múzeumi szféráról, felmutatva annak sokszínűségét, jól ismert és rejtett értékeit, érdekességeit, s a benne szereplő intézmények közelebbi megismerésére, felkeresésére ösztönözze olvasóját. 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon címmel jelentő meg az első kötet, amit annak angol nyelvű (300 Museums and Exhibiton Spaces in Hungary), illetve kibővített (500 múzeum és kiállítóhely a Kárpát-medencében) változata, valamint a négy nagy tavunkra fókuszáló (150 kiállítóhely és a kulturális látnivaló Magyarország tavainál) kötet követett. Bízunk benne, hogy kiadványaink hasznos útikalauzként szolgálnak majd az érdeklődők számára, legyen szó rutinos múzeumlátogatókról, tartalmas hétvégi kikapcsolódást kereső családokról vagy az osztálykirándulás programját tervező pedagógusokról. További infó: Mozaik Múzeumtúra könyvekInklúzió a múzeumban

A Mozaik Múzeumtúra 2022-2023 évadának tervezésekor az egyik fő célkitűzésünk volt, hogy kilépjünk a hagyományos programkínálatainkból és kicsit mélyebben foglalkozzunk egy szakmai területtel, a múzeumi inklúzióval.

Azért döntöttünk az inklúzió mellett, mert amikor végig tekintettük a múzeumi hálózatot, az épületeket, kiállításokat, programokat azt tapasztaltuk, hogy az egyenlő esélyű hozzáférhetőség, a hátrányos helyzetű csoportok fogadása még rendszertelenül van jelen a muzeális intézményekben. Láthatóan még mindig kevés a jól bevált, általánosan használható gyakorlat ezen a területen.

A Mozaik Múzeumtúrával célunk a jó példák megismertetése, egymás segítése, a kölcsönös érdeklődésre alapozott párbeszéd elindítása, amely valódi változást, nyitást és fejlődést, azaz tényleges múzeumi inklúziót hozhat. Az idei évben ennek megfelelően alakítottuk ki programjainkat: inklúziós múzeumpedagógiai mintaprojektet valósítottunk meg a Néprajzi Múzeummal közösen. Az Inkluzív Mozaik Múzeumtúra Nap a Néprajzi Múzeumban" című programunk eredményességét és sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 2023-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült. A Magyar Nemzeti Múzeummal, valamint a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézettel és a Felelős Szülők Iskolájával együtt Nyitott terek – Inklúzió a Múzeumban címmel szakmai napot tartottunk a témához kapcsolódóan fogyatékosságügyi szakemberek, tapasztalati szakértők, múzeumi világ képviselői és pedagógusok részvételével.

Az összegyűjtött tapasztalatok, valamint további hazai jó gyakorlatok megosztásával módszertani segítséget szeretnénk nyújtani a múzeumoknak. A fizikai akadálymentesítésen túl szeretnénk azt is elérni, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés minél szervesebb része legyen a kiállítások alapkoncepciójának. Elérni, hogy a múzeumi épületek mellett a múzeumokban őrzött tudás, ismeretek mindenki számára hozzáférhetővé, ha úgy tetszik, könnyen érthetővé váljanak. Az inklúzióra figyelő, az egyenlő esélyű hozzáférhetőséget biztosító és ehhez megfelelő stratégiával rendelkező múzeumok biztosíthatják, hogy a társadalom minden tagja megkapja a számára megfelelő és érthető múzeumi élményt, tudást.

Ebben kíván segítségükre lenni jelen kiadványunk!

Az „Inklúzió a múzeumban” című kiadvány IDE kattintva tölthető le.

Matricagyűjtő játék

A 2014-ben lezajlott program leghangsúlyosabb eleme a Matricagyűjtő játék jelentősen átalakulva, határidő nélkül, egyszerűbb szabályokkal és online felületen indul újra. A játékba a weboldalunkon, illetve a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazásban lehet regisztrálni.

A játékosok a weboldalunkról vagy a játékban részt vevő múzeumok előtt kihelyezett megállító táblán található QR-kód segítségével tölthetik le okostelefonjukra a játékhoz szükséges alkalmazást, az ugyancsak az intézményekben elhelyezett információs táblán található egyedi azonosító beolvasásával pedig azt igazolhatják, hogy valóban jegyet váltottak az adott múzeumba/kiállítóhelyre, megtekintették az ott látható tárlato(ka)t. Az információs táblán található egyedi azonosító beolvasását követően a virtuális matricagyűjtő-albumukban egy, az intézményről készült matrica jelenik meg.

A játékban 12 múzeum meglátogatása és matricájuk begyűjtésével léphetnek egy-egy szinttel feljebb a játékosok. 12 matrica elérése után bronz-, 24 matrica begyűjtését követően ezüst-, 36 matricával pedig aranyfokozatú múzeumtúrázóvá válnak.

A játékban most már nincs régiós megkötés, illetve határidő, ezért minden játékos az általa kedvelt tematikájú múzeumokat látogathatja meg, a saját tempójában. Az egyetlen szabály, hogy egy múzeum matricáját szintenként csak egyszer lehet megszerezni, azaz 12 különböző múzeum meglátogatására van szükség a következő szintre lépéshez.

Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazás

A mobil alkalmazás egyrészről a matricagyűjtő-játék nélkülözhetetlen eszköze, de ezen felül részletesen ismerteti a programban részt vevő közel 400 múzeumot, amelyek között tematika, település vagy abc szerint kereshetünk, sőt az alkalmazás nyitóoldalán aktuális múzeumi programok jelennek meg.

TÖLTSD LE a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazást a weboldalról (Android, iOS)vagy a múzeumok előtt kihelyezett Megállító Táblán található QR kód segítségével és regisztráld be adataidat!

KERESD MEG a Mozaik Múzeumtúra Információs Táblát, a játékban részt vevő múzeumokban!

OLVASD BE a mobil alkalmazás segítségével, az információs táblán található egyedi QR-kódot!

GYŰJTSD ÖSSZE a 12 különböző matricát és TELJESÍTSD a szinteket!

Rendezvények


Mozaik Múzeumtúra Roadshow

A Mozaik Múzeumtúra 2016-ban indult roadshow programjai vidéki helyszíneken kerültek megrendezésre, ahol az intézet a helyi múzeumokkal, muzeális intézményekkel közösen múzeumi napokat szervezett, változatos programokkal, különleges tárlatvezetésekkel, társművészeti előadásokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. A múzeumi műtárgyak történeti, régészeti, művészettörténeti kontextusának múzeumpedagógiai reprezentációi a roadshow napokon különleges élményt jelentettek a kiállításokon és a kézműves foglalkozásokon. A rendezvénysorozat helyszínein egész nap változatos, sokszínű programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták a múzeumok a látogatókat. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow a 2016-2022 közötti időszakban összesen 22 városba jutott el, ahol 65 részt vevő múzeum közreműködésével 228 múzeumi programon közel 26.000 ember vett részt.

A roadshow-k részletes programjait weboldalunk Hírek menüjében, illetve a Facebook oldalunkon találod!


Speciális Múzeumtúrák

A Mozaik Múzeumtúra egyik pillére a speciális múzeumtúrák programelem. A múzeumi túrák helyszínei, a felkeresendő muzeális intézmények egy-egy aktuális témához való kapcsolódásuk vagy földrajzi elhelyezkedésük alapján kerültek összeállításra. Az 1956-os emlékév tematikához kapcsolódóan jött létre az ’56-os Múzeumtúra elnevezésű program, melyet a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatott.

Az ’56-os Múzeumtúra az 1956-os forradalom történeti eseményeit és kontextusát bemutató, 2016 őszén látogatható budapesti kiállításokat gyűjtötte egybe. A múzeumtúra célja elsősorban az volt, hogy az 1956-os forradalmat, annak előzményeit és hatásait különböző aspektusokból megközelítő és reprezentáló kiállításokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó programokat összegyűjtve egy olyan válogatást kapjanak az érdeklődők, elsősorban a diákok, amelyek tanulmányozásával egyedi módon ismerkedhettek meg a forradalom eseményeivel, annak elő- és utótörténetével.

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülettel közösen az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Mozaik Múzeumtúra program 2016-tól egynapos városnéző múzeumtúrákat, városi sétákat, kastélytúrákat szervezett, melyek során egy-egy város múzeumait, kulturális látnivalóit keresték fel a túrákon résztvevők. 2022-ben 26 speciális múzeumtúrára került sor, az érdeklődők többek között Körmendre, Karcagra, Gyöngyösre, Bajára, Kápolnásnyékre, Gödöllőre és Gyulára is ellátogathattak.


Iskolai edukációs program

A Mozaik Múzeumtúra program célcsoportját alkotó fiatal korosztályt az iskolai környezetükben is szeretné megszólítani az országos múzeumnépszerűsítő projekt: játékos vetélkedőkkel, feladatokkal, kitelepülő múzeumpedagógiai foglalkozásokkal hívjuk fel a diákok figyelmét a Mozaik Múzeumtúra rendezvényeire, a múzeumok sokszínű kínálatára, a múzeumba járás örömeire. Az utazó múzeum-népszerűsítő programsorozat 2016-tól 2022-ig 33 iskola közel 8000 diákjához jutott el. Az iskolai edukációs program során a múzeumok közreműködésének köszönhetően élményszerű, látványos és tartalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehettek részt a fiatalok. A program fő célja, hogy a hazai múzeumok sokszínű kulturális kínálatát népszerűsítsék a 10-14 éves gyermekek és tanáraik körében.


Mozaik Múzeumtúra Nap

A rendezvény célja, hogy egy budapesti múzeumot minél jobban, minél mélyrehatóbban ismerhessenek meg az ide látogató osztályok, családok. Különleges múzeumi órákkal, kézműves foglalkozásokkal, zenés-táncos és egyéb rendhagyó tárlatvezetésekkel, kulturális programokkal várta a látogatóit a Mozaik Múzeumtúra Nap 2017-ben a Néprajzi Múzeumban, 2019-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzet múzeumában az iskolai csoportok maguk választhatták ki, milyen témában és milyen formában szeretnének megismerkedni a kiállításokkal, így minden csapat a számára legmegfelelőbb programot „legózhatta össze”.


Mozaik Múzeumtúra budapesti kulturális, oktatási és családi rendezvényeken

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Mozaik Múzeumtúra program rendezvényei mellett a projekt több budapesti kulturális, oktatási és családi rendezvényen is részt vett, többek között a „Legyen élmény a tanulás!” oktatási rendezvényen, a Play-kid Gyermeknapi családi fesztiválon, valamint a Múzeumok Éjszakája kulturális rendezvényeken. A program rendszeresen bemutatkozik a Magyar Nemzeti Múzeum Múzeumkertjében minden év májusában megrendezésre kerülő múzeumi mustrán, a Múzeumok Majálisa rendezvényen.

2018-ban ünnepelte a Nemzeti Kulturális Alap a 25 éves fennállását, mely alkalomból az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma által támogatott különféle projektből összeállított kiállítást rendeztek. A bemutatandó 25 kiemelkedő projekt közé a Mozaik Múzeumtúra programot is beválogatták.

Az aktuális programjainkról a Programok menüpontnál tájékozódhat.