Szombathelyi Képtár

Az 1985-ben megnyílt Szombathelyi Képtár 1995-ös önállósulásáig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, 2013 óta pedig a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik. A 6000 tételt tartalmazó képzőművészeti gyűjtemény létrejötte dr. Gonda György munkájának köszönhető.
Az intézmény munkatársai időről időre újrarendezik a múzeum beszerzési korszakai szerint csoportosított állandó kiállítást, hiszen a három 500 négyzetméteres teremben és a kisebb kamarahelyiségekben csupán a kollekció töredéke mutatható meg.
A képtár 17–19. századi műveket is őriz, törzsanyaga azonban a 20. századból való. A gyűjtemény az intézmény megnyitása előtt, a nyolcvanas években gyarapodott a legintenzívebben; ebben az időszakban a szocialista realista alkotók és helyi művészek képei mellett a modern irányzatokhoz jobban kötődő szentendrei iskolát képviselő képzőművészek műveinek a gyűjtésébe is belekezdtek.
A képtár megnyitása és a rendszerváltás között eltelt időszak a két világháború közti évek kevésbé ismert képeinek és kortárs, de nem a fősodorhoz tartozó művek gyűjtésének a jegyében telt, illetve neoavantgárd, posztmodern, pop art és hard edge stílusú alkotásokat is beszereztek ekkor. A rendszerváltás után a vásárlási keret teljesen elapadt, ezért csak kis számú, de gondosan kiválogatott alkotás került az intézmény tulajdonába, főként neoavantgárd és posztmodern munkák.
A 2500 darabos textilkollekció hazánk legnagyobb kortárs textilgyűjteménye, amely nemzetközi anyagot is tartalmaz: a szombathelyi biennálék alkalmával beszerzett miniatűrtextileket. A képtárban évente 10–15 időszaki tárlatot is rendeznek; ezek egyéni művészeket, csoportokat, tendenciákat mutatnak be, de nem ritkák a tematikus kiállítások sem.
Az intézményhez egy jól felszerelt restaurátorműhely, valamint 10 000 kötetes szakkönyvtár és adattár is tartozik, a konferencia- és vetítőtermek pedig gyermekfoglalkozásoknak és nemzetközi találkozóknak adnak helyet.9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 12.

Nyitva tartás:Kedd–Pén és Vas: 10:00–17:00

+36 94 508 800
www.keptar.szombathely.hu
keptar@int.szombathely.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1886
Kiskönyvtár
302 Szombathelyi Képtár

TEMATIKA

Képzőművészet