Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzen

A Tatabányai Szénbányászati Tröszt 1987-ben adta át a Tatabányai Múzeumnak az egykori XV. aknát, a tatai szénmedence egyik utolsó termelő üzemét. 1988-ban, a bezárt akna területén nyílt meg a Szabadtéri Bányászati Múzeum.
Az irodaépületben, ahol a műszaki-gazdasági vezetés dolgozott, ma állandó és időszaki kiállítások tekinthetők meg. Bepillanthatunk egy berendezett üzemvezetői irodába, a mérnökségre, a felolvasóba – itt osztották ki a bányászok napi feladatait –, valamint a lámpakamrába, ahol lámpatörténeti tárlat látható. Megtekinthető a Tatabányai Erőmű történetét bemutató kiállítás, a pincehelyiségben pedig Tatabánya és a Gerecse-hegység főbb kőzeteit, ásványait, ősmaradványait bemutató válogatást nézhetünk végig.
A bányászok munkakörülményei mellett az ipari munkásság életkörülményeit mutatják be az első „hatajtós házban” berendezett lakások. 1890–1940 között az ipari üzemekben dolgozók száma megsokszorozódott a térségben, ami jellegzetes életmódbeli változásokkal is járt. A tárlat a paraszti múlttal keveredő munkás- és polgárosodó kultúrát szemlélteti.
A második hatajtós háznak az 1920–1960 közötti időszakból származó tárgyakkal, eszközökkel berendezett termei a kisiparosok világába nyújtanak betekintést: promenád, műhelyek és késztermékek várják itt a látogatókat. A bányásztársadalom rétegeinek különbségeit érzékelteti a tisztviselői házban látható lakás, amely egykor a bányaigazgatóé volt.
A Tatabányai Múzeum oktatástörténeti gyűjteménye 2006-ban költözött a skanzen újonnan épült iskolamúzeumába, ahol egy, a két világháború közötti népiskolai osztálytermet és egy, a hatvanas, hetvenes éveket idéző általános iskolai tantermet rendeztek be.
Az egykori fürdő területén Lois Viktor használaton kívüli gépekből és alkatrészekből létrehozott hangszerszobrainak gyűjteménye található. A kétévente megrendezett fémszobrász szimpóziumon készült alkotások szintén a szoborpark gyűjteményét gyarapítják. Az aknaudvaron a bányagépek mellett eredeti állapotában látható az aknatorony, a szállítógép és a kasház, valamint itt helyezkedik el a szabadtéri géppark, ahonnan lesétálhatunk a rekonstruált bányatérségbe.2800 Tatabánya, Vágóhíd utca 1.

Nyitva tartás:IV. 1.–X. 27.: Szer–Vas: 10:00–18:00

+36 34 311 076
www.tbmuzeum.hu
info@tbmuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1101; 1140
Kiskönyvtár
336 Múzeumok

TEMATIKA

Képzőművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet

Kiállítások