Bélyegmúzeum

1. A Bélyegmúzeum közel 14 milliós gyűjteményében egyedül álló módon megtalálhatók a világ valamennyi országának napjainkig kiadott bélyegei Magyarországtól Új-Zélandig, Angliától Zimbabwe-ig. Az állandó kiállításban 500.000 bélyeget mutatunk meg, melyek a XX. század végéig követik a bélyegtörténelmet.
2. A bélyeg (más néven postajegy) a bankjegyhez  hasonlóan értékcikk, fizető eszköz, ezért ugyanúgy védeni kell a hamisítástól, mint készpénzként használt testvérét: míg korábban vízjeleket nyomtak a papírba a hamisítás elkerülése végett, ma már inkább UV-fényben megcsillanó rostokat kevernek bele.
3. A bélyeg – amellett, hogy postai fizető eszköz – kultúrtörténeti forrásnak is tekinthető, hiszen rengeteg információ leolvasható róla a kibocsátó országról és a korról, melyben született. Ezért a kiállításban sétálva joggal érzi úgy magát az ember, mintha egy képes enciklopédiában, vagy történelem könyvben lapozgatna.
4. Gyűjteményünk olyan különlegességeknek ad otthont, mint a Black Penny, vagyis a világ első bélyege, a híres „Misszionárius bélyegek,” vagy a hiú postamester bélyege; ezek mellett valódi aranylemezből préselt bélyeg, lejátszható hanglemezbélyeg, három dimenziós bélyeg, sőt még csokoládé illatú bélyeg is várja a kíváncsiakat.
5. A múzeum Titokszobájában nagyító és UV-fény segítségével felfedezhetővé válnak a bélyegek szabad szemmel nem látható rejtett titkai.

Május közepéig várjuk az érdeklődőket Asztro-trilógia című időszakos kiállításunkra. A kiállítás a bélyegek közvetítésével szórakoztatva mesél az Univerzumról. Régi műszerekkel, első kiadású ősnyomtatványokkal illusztrálva mutatjuk be a csillagászat históriájának főbb állomásait, tudósait, valamint a Nap-rendszer égitestjeinek felfedezését a mitológiai kezdetektől az elmúlt évek legújabb ismereteinek bélyeges lenyomatáig. Találkozhatunk a legnépszerűbb űrből jött emberi lénnyel, a Kis herceggel, és otthonával, a
B–612-es kisbolygóval is.
1074 Budapest, Hársfa utca 47.

Nyitva tartás:
Kedd–Vasárnap: 10:00–18:00
A múzeum január 1-jén, november 1-jén és december 24-től 26-ig zárva tart.

+36 1 342 3757
www.belyegmuzeum.hu
iroda@belyegmuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
117
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Sport, szabadidő

Kiállítások